Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Τα κόκκινα ή τα λευκά σταφύλια έχουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία;



Το σταφύλι, ο καρπός του αμπελιού, είναι ένα καλοκαιρινό φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Τόσο τα λευκά όσο και τα κόκκινα σταφύλια κάνουν καλό στον οργανισμό μας, αλλά εάν πρέπει να επιλέξετε το υγιεινότερο, τότε το υψηλότερο περιεχόμενο φλαβονοειδών των κόκκινων σταφυλιών που τα καθιστά πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικά από τα λευκά σταφύλια σάς οδηγεί στην απάντηση.

 

Αντιισταμινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα τους, τόσο περισσότερα φυτοθρεπτικά συστατικά περιέχουν τα σταφύλια. Ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται κερσετίνη μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των κυττάρων που απελευθερώνουν ισταμίνη στο σώμα σας. Λόγω των αντιισταμινικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, το εκχύλισμα κερσετίνης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλλεργιών και μπορεί να προστατεύσει από την οστεοπόρωση, ορισμένες μορφές καρκίνου και πνευμονικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης: Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, το οποίο έχει χημική δομή παρόμοια με εκείνη της διαιθυλοστιλβεστρόλης, ενός συνθετικού οιστρογόνου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η ρεσβερατρόλη μπορεί, επίσης, να λειτουργήσει ως ανταγωνιστής οιστρογόνων, ανάλογα με τον κυτταρικό τύπο και την παρουσία άλλων οιστρογόνων, καθώς και να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Προστασία του καρκίνου: Οι κατεχίνες, προανθοκυανιδίνες και στιλβένια, που βρίσκονται στα κόκκινα σταφύλια, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ενώ οι φυτοθρεπτικές ανθοκυάνες μπορεί να σταματήσουν την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα πιο σημαντικά από ένα ποτήρι λευκό κρασί.

Μαγγάνιο: Ένα φλιτζάνι κόκκινο ή λευκό σταφύλια σας δίνει το 33% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου που βοηθά στην ανάπτυξη ισχυρών οστών και συνδετικών ιστών. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να προστατεύσουν την οστική πυκνότητά τους προσθέτοντας σταφύλια στη διατροφή τους.