Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Πως να κρεμάσεις σωστά τους πίνακες στο σπίτι σου



Πως κρεμάς έναν πίνακα χωρίς να κάνεις μαντάρα το τοίχο; Αυτή είναι μια ερώτηση που συχνά βρίσκω στα email μου αλλά και στις αναζητήσεις. Συγχρόνως έκανε και το apartment therapy μια αναδρομή στα καλύτερα ποστ του και είχε κάτι παρόμοιο, οπότε είπα να λύσουμε αυτό το mega θέμα. Η αλήθεια είναι πως εγώ που γράφω αυτές τις γραμμές τώρα, έχω χαλάσει τοίχους και τοίχους στη ζωή μου -ευτυχώς όχι στην καριέρα μου- αλλά εγώ δε πιάνομαι γιατί ανήκω στην κατηγορία των ατόμων που αν δεν έχει ο τοίχος τις τρύπες του, δεν είναι τοίχος. Λοιπόν οι οδηγίες έχουν ως εξής:

-Πες πως έχεις ένα τοίχο και ένα κάδρο. Η σωστή θέση σε γενικές γραμμές για το κρέμασμα ενός κάδρου είναι σύμφωνα με τους γκαλερίστες περίπου στο 1.45μ. το κέντρο του από το δάπεδο. Αυτό είναι το μέσο ύψος του ανθρώπινου ματιού. Εξαιρούνται οι πολύ κοντοί και οι πολύ ψηλοί. Αφού λοιπόν μετρήσουμε την απόσταση από το δάπεδο, μετά μετράμε και βρίσκουμε το κέντρο του κάδρου. Από το κέντρο μετράμε την απόσταση που μπορεί να έχει ο γάντζος ή το σχοινάκι και εκεί καρφώνουμε το καρφί μας. Αν διατηρήσεις αυτόν τον κανόνα σε όλους τους πίνακες στο σπίτι -ανεξάρτητα από το μέγεθος τους- θα πετύχεις μια ομοιομορφία στο χώρο σου. Πρόσεξε τώρα. Ακόμα και αν θέλεις να κρεμάσεις μια ομάδα κάδρων εσύ κρατάς το 1.45μ. για κάθε κέντρο κάδρου και θα δεις που τα κάδρα σου θα πέσουν όλα όμορφα άσχετα αν δεν ξεκινάνε από το ίδιο σημείο στο κάτω μέρος ή στο επάνω. Αυτό φυσικά ισχύει αν δεν έχουν το ίδιο μέγεθος. Σαν μεταξύ τους απόσταση συνήθως θεωρείται το 1/3 του πλάτους όλων ή του μεγαλύτερου.

-Αν ένας πίνακας έχει δύο θέσεις, δηλαδή δύο γάντζους για να βρεις τη σωστή θέση κάνεις απλώς τα εξής. Μετράς μια κολλητική ταινία (αυτή του μπογιατζή) όσο η απόσταση μεταξύ των γάντζων. Την αλφαδιάζεις στον τοίχο και στα δύο άκρα της καρφώνεις τα καρφιά. Η ταινία αν θέλεις μένει κολλημένη στο πίσω μέρος του κάδρου για πιθανή μελλοντική μετακίνηση.
 

-Aς υποθέσουμε τώρα πως θέλεις να κρεμάσεις μια συλλογή από έργα στο τοίχο σου και ανάμεσα τους πολύ πιθανό να βρίσκονται πιάτα, καθρέφτες και άλλα αντικείμενα που δεν έχουν καθορισμένο σχήμα. Πως βρίσκεις τη σειρά στο τοίχο. Φυσικά εδώ η σύνθεση είναι ελεύθερη, εννοώντας πως κάνεις ότι θέλεις. Αφού όμως αποφασίσεις πως τα θέλεις, μετά πως τα μετράς στο τοίχο; Απλά, απλούστατα. Παίρνεις ένα μεγάλο χαρτόνι ή χασαπόχαρτο και φτιάχνεις εκεί τη σύνθεση σου. Ακόμα καλύτερα να πάρεις μια κόλα περιτυλίγματος καρό. Με το καρό θα τοποθετήσεις και θα περιγράψεις εύκολα τα αντικείμενα. Σημαδεύεις τα γαντζάκια και μετά απλώς τοποθετείς το χαρτόνι στο τοίχο, το αλφαδιάζεις, το κολλάς με ταινία και καρφώνεις στα σημάδια. Βγάζεις το χαρτόνι και κρεμάς τη σύνθεση σου.