Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πάσχα... τέλος - Ώρα για αποτοξίνωση του οργανισμού - Πως θα την κάνετε



Επειδή οι περισσότεροι υποκύψαμε στους... διατροφικούς πειρασμούς των ημερών (αρνιά, τσουρέκια, αυγά, κοκορέτσια, σοκολατένια αυγά), έρχεται σιγά σιγά η ώρα για αποτοξίνωση του οργανισμού.

Ιδού λοιπόν, μερικές προτάσεις για να επιστρέψει ο οργανισμός σε πιο... φυσιολογικά επίπεδα.

Οι χυμοί της επόμενης ημέρας

Μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσετε την αποτοξίνωσή σας απέχοντας μια ολόκληρη ημέρα από τα πάντα και καταναλώνοντας μόνο φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών. Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά τους θα «καθαρίσουν» τον οργανισμό από τις τοξίνες γρηγορότερα και θα τον βοηθήσουν να επανέλθει γρήγορα.

Προτιμήστε τις σούπες

Φτιάξτε ελαφριές σούπες με μπρόκολο ή κολοκύθι. Μην βάλετε πολύ αλάτι και καταναλώστε τες περισσότερες από μια ημέρα μέσα στην εβδομάδα. Οι σούπες είναι εύπεπτες και ειδικά μετά από ένα τέτοιο διατροφικό ξεφάντωμα, θα βοηθήσουν το στομάχι σας να ηρεμήσει.

Πιείτε πολύ νερό

Μετά το αλκοόλ και τα λίπη που καταναλώσατε, το νερό θα σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε και πάλι, ενώ θα «καθαρίσει» τον οργανισμό σας από πάσης φύσεως τοξίνες.

Σαλάτες και πάλι σαλάτες

Αυτή την εβδομάδα οι σαλάτες θα πρέπει να αντικαταστήσουν κάποιο κυρίως γεύμα σας. Όσο περισσότερες καταναλώσετε, τόσο περισσότερες φυτικές ίνες θα λάβετε και θα βελτιώσετε τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Προτιμήστε σαλάτες με μαρούλι, σπανάκι, ρόκα, αντίδια και εμπλουτίστε τες με μπαλσάμικο, ελαιόλαδο. Αν θέλετε προσθέστε και ένα μήλο ή ξηρούς καρπούς.

«Μαγικά» όσπρια

Τα όσπρια αποτελούν φυσικές πηγές πρωτεΐνης, σιδήρου, αλλά και αντιοξειδωτικών, που θα βοηθήσουν στην αποτοξίνωση. Επιλέξτε αυτά που σας αρέσουν και φροντίστε να τα εμπλουτίσετε με λεμόνι, καθώς η βιταμίνη C αυξάνει την πρόσληψη σιδήρου φυτικής προέλευσης.

Θυμηθείτε τα φρούτα

Πιθανότατα τις τελευταίες ημέρες τα είχατε ξεχάσει, γι' αυτό μπείτε και πάλι εντατικά στο πρόγραμμα με τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων την ημέρα. Προτιμήστε τα μήλα, τα πορτοκάλια, τον ανανά και τις φράουλες.

Τόνωση με ξηρούς καρπούς

Ανάλογα με το είδος τους περιέχουν ασβέστιο, πρωτεΐνη, μαγνήσιο, φώσφορο κ.ο.κ., συστατικά που χρειάζεστε τις ημέρες αποτοξίνωσης, αφού δεν τα λαμβάνετε από γαλακτοκομικά και κρέας. Μην ξεπερνάτε τη μιάμιση χούφτα και θυμηθείτε ότι πρέπει να είναι ανάλατοι. Προτιμήστε αμύγδαλα, καρύδια και φυστίκια Αιγίνης.