Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Όχι στο καθημερινό ντους λένε οι ειδικοί - Δες γιατί



Το καθημερινό μπάνιο  μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην επιδερμίδα και να αυξήσει το κίνδυνο μολύνσεων, απεφάνθη η επιστήμη.

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που δεν φεύγουν το πρωί από το σπίτι αν δεν κάνουν ένα «αφυπνιστικό» ντους ή δεν πέφτουν στο κρεβάτι το βράδυ χωρίς να περάσουν ένα χαλαρωτικό πεντάλεπτο κάτω από την ντουζιέρα, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε.

Τα πολλά και συχνά ντους αποτελούν βασική συνήθεια των περισσοτέρων ανθρώπων, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να διατηρούν τη δροσιά και τη αίσθηση καθαριότητας σε όλο το σώμα, ειδικά μετά από μία σκληρή και κουραστική μέρα στην πόλη. Ωστόσο, οι ειδικοί το θεωρούν μέγα λάθος.

«Το καθημερινό ντους κάνει την επιδερμίδα πιο ευαίσθητη και ξηρή γεγονός που επιτρέπει στα μικρόβια να εισέλθουν πιο εύκολα», εξηγεί η δρ. Ιλέιν Λάρσον ειδικός σε θέματα μεταδιδόμενων νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

«Οι άνθρωποι κάνουν μπάνιο καθημερινά για λόγους υγιεινής θεωρώντας ότι έτσι μειώνουν τον κίνδυνο μολύνσεων, στην πραγματικότητα όμως το μόνο που καταφέρνουν είναι να αφαιρούν τις κακές οσμές του σώματος», προσθέτει.

Ο δρ Μράντον Μίτσελ, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, προσθέτει ότι το καθημερινό μπάνιο αφαιρεί από το δέρμα τα φυσικά του έλαια, η απουσία των οποίων μπορεί να διαταράξει τα «καλά» βακτηρίδια που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, συγκρατούν την ελαστικότητα και βοηθούν στην ανάπλαση του.

Κάθε πότε τελικά πρέπει να κάνουμε μπάνιο;
«Αρκεί ένα ντους μία ή δύο φορές την εβδομάδα», υπογραμμίζει ο δρ Μπ. Μίτσελ. «Από καθαρά υγιεινής απόψεως, μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι το ιδανικό για το ανθρώπινο σώμα. Το δέρμα μας είναι μία καλά λαδωμένη φυσική μηχανή και το καθημερινό πλύσιμο δεν είναι απαραίτητο», σημειώνει.