Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος



Ο τρόπος μαγειρέματος παίζει μεγάλο ρόλο μιας και μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα της διατροφικής αξίας της τροφής σε θρεπτικά συστατικά ή να μειώσει ή να αυξήσει την περιεκτικότητά της σε τοξίνες.
Δες ποιοι είναι με τη σειρά οι καλύτεροι τρόποι μαγειρέματος
Στον ατμό
Όταν το φαγητό μαγειρεύεται στον ατμομάγειρα είναι έτοιμο σε μερικά λεπτά. Λόγω του ότι χρησιμοποιείται λίγο νερό και οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι ο πιο υγιεινός. Μάλιστα η θερμοκρασία είναι αρκετή για να καταστρέψει τα μικρόβια και μερικές από τις τοξίνες τους. Από την άλλη δεν επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά ενώ ακόμα και οι πιο ευπαθείς βιταμίνες καταφέρνουν και επιβιώνουν.

 

Βραστά στην κατσαρόλα
Δυστυχώς δεν μπορούν να μαγειρεύονται όλα στον ατμό. Υπάρχουν τροφές, όπως είναι οι σούπες, τα μακαρόνια, τα όσπρια και τα κοκκινιστά που χρειάζονται κατσαρόλα. Το μαγείρεμα στην κατσαρόλα είναι ένας υγιεινός τρόπος μαγειρέματος αρκεί να τηρούνται κάποιοι κανόνες. Ο πιο σημαντικός είναι όταν μπει το φαγητό στην κατσαρόλα το νερό να βράζει καλά και να είναι όσο πιο λίγο γίνεται. Επίσης είναι σημαντικός ο χρόνος μαγειρέματος ενώ καλό είναι οι τροφές να μαγειρεύονται με τη φλούδα τους για να διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά τους.

Βραστά στην χύτρα ταχύτητας
Μπορεί η χύτρα ταχύτητας να μειώνει το χρόνο και το νερό που χρειάζεται για το μαγείρεμα αλλά δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά αν το μαγείρεμα σε αυτήν είναι καλύτερο ή χειρότερο από αυτό στην κατσαρόλα. Η υψηλή θερμοκρασία που υπάρχει μέσα στην χύτρα σίγουρα σκοτώνει τις περισσότερες τοξίνες από μικρόβια αλλά στους ανεπτυγμένους κόσμους αυτό σπάνια αποτελεί πρόβλημα. Επομένως, δεν μπορεί να δωθεί κάποια επιστημονική γνώμη για το αν το μαγείρεμα στη χύτρα ταχύτητας είναι καλύτερο από αυτό στην απλή κατσαρόλα.

 

Ψητά στο φούρνο
Εδώ τα πράγματα είναι παρόμοια με το μαγείρεμα στην κατσαρόλα. Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο μαγείρεμα στο φούρνο και την κατσαρόλα. Επομένως, η επιλογή είναι δική σου και έχει να κάνει με το πώς προτιμάς να τρως το φαγητό σου. Αυτό που πρέπει να προσέχεις είναι να προθερμαίνεις τον φούρνο για να μειώνεις τον χρόνο μαγειρέματος και να ψήνεις το φαγητό σου σε χαμηλές θερμοκρασίες για να μην καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού σου.

Τηγανιτά
Ο πιο ανθυγιεινός τρόπος μαγειρέματος είναι το τηγάνισμα των φαγητών. Η θρεπτική αξία του φαγητού μειώνεται και αυξάνεται η περιεκτικότητά της σε λίπος και θερμίδες. Το λάδι για το τηγάνισμα μετατρέπεται σε trans λιπαρά οξένα τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία. Επιπλέον λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που δημιουργείται μέσα στο τηγάνι καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά. Για να κάνεις λίγο καλύτερο το μαγείρεμα στο τηγάνι φρόντιζε να χρησιμοποιείς γουόκ όπου απαιτείται λιγότερη κατανάλωση λαδιού ενώ καλό είναι να χρησιμοποιείς ελαιόλαδο που είναι το λιγότερο χειρότερο λάδι.