Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο έλεγχος της αναπνοής ως σωσίβιο ασφαλείας στη θάλασσα



Κάθε χρόνο πολλοί δεινοί κολυμβητές πνίγονται κοντά στις ακτές. Πρόσφατα, Δανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αιτία πολλών τέτοιων πνιγμών είναι η υπέρπνοια, που προκαλείται από το ψυχρό σοκ.

Εξαιτίας της γρήγορης αναπνοής, αποβάλλουμε μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Το αέριο μειώνεται στο αίμα δραστικά και συνέπεια αυτού είναι η αύξηση των τιμών του PH. Αυτό κάνει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου να συστέλλονται με αποτέλεσμα αυτός να μην οξυγονώνεται επαρκώς. Εξαιτίας αυτού ζαλιζόμαστε και τελικά λιποθυμάμε, με κίνδυνο το νερό να εισχωρήσει στους πνεύμονες και να πνιγούμε. Όταν ελέγχουμε συνειδητά την αναπνοή μας, μπορούμε να αποφύγουμε την επικίνδυνη υπέρπνοια.

Σε περίπτωση που βρεθείτε σε μια δύσκολη κατάσταση μέσα στο νερό κρατήστε την ψυχραιμία σας. Για να συντηρήσετε τις δυνάμεις σας, φροντίστε να αναπνέετε μόνο από την μύτη, εκτός αν κάνετε κάποια τεχνική κολύμβησης. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, εάν αισθάνεστε ότι χάνετε τις δυνάμεις σας, κάντε μια παύση για να ξεκουραστείτε και αναπνεύστε από τη μύτη προσπαθώντας να ησυχάσετε την αναπνοή σας μέχρι να αποκατασταθεί ο ρυθμός της στο φυσιολογικό.

Σημαντικό είναι να μην αφήσετε την αναπνοή σας να γίνει γρήγορη και βαθιά εξαιτίας του πανικού, γιατί τότε θα μειωθεί απότομα το οξυγόνο στους ιστούς και στα πνευμόνια και θα εξαντληθείτε. Να θυμάστε, όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση, αν καταφέρετε να ελέγξετε τον ρυθμό της αναπνοής και συνεχίσετε να αναπνέετε από την μύτη, θα τα καταφέρετε!

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι πνιγμοί δεν οφείλονται ούτε σε εξάντληση, ούτε σε υποθερμία, αλλά σε λιποθυμία λόγο της υπέρπνοιας. Μια ομάδα γιατρών στο νοσοκομείο Bispebjerg της Δανίας έκανε πειράματα για να ερευνήσει τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όταν το σώμα εκτίθεται σε κρύο νερό.

Η πρώτη ομάδα, που συμμετείχε στα πειράματα, όταν βυθίστηκε σε παγωμένο νερό εισέπνευσε πολύ γρήγορα μια ποσότητα αέρα τέσσερις φορές μεγαλύτερη του φυσιολογικού, με αποτέλεσμα τη μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο κατά 50%. Η δεύτερη ομάδα αποτελούνταν από άτομα που κάνουν γιόγκα, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί στον έλεγχο της αναπνοής και κατάφεραν να διατηρήσουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο σε κανονικά επίπεδα.

Αποτελεσματικός τρόπος για την συγκράτηση της αναπνοής είναι τα μικρά κρατήματα της αναπνοής των τριών δευτερολέπτων. Μπορείτε να κάνετε δεκάδες τέτοιες παύσεις ανά είκοσι δευτερόλεπτα. Αυτή η τακτική βοηθάει στη διάνοιξη αιμοφόρων αγγείων που οξυγονώνουν τον εγκέφαλο. Τελικά η διατήρηση της ψυχραιμίας και η αποτελεσματική αντιμετώπιση έχουν να κάνουν απόλυτα με τον έλεγχο της αναπνοής!