Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μυστικά για το καθάρισμα και τη συντήρηση των θαλασσινών



Χταπόδι
Αφαιρούμε το στόμα με το δείκτη μας, τραβώντας το. Γυρίζουμε ανάποδα, τα μέσα έξω την κουκούλα, αφαιρούμε τις ακαθαρσίες και πλένουμε καλά.

Μπορούμε να διατηρήσουμε το φρέσκο χταπόδι στη συντήρηση για μια μέρα ή στην κατάψυξη πολύ καλά καλυμμένα για να μην καίγονται από τον πάγο.

Γαρίδες
Αφαιρούμε το κέλυφος και το έντερο από τη ράχη Ανάλογα με τη συνταγή κόβουμε ή κρατάμε το κεφάλι. Πρέπει να καταναλώνουμε τις γαρίδες την ίδια μέρα που τις αγοράζουμε, γιατί μαυρίζουν.

Τις συντηρούμε μερικές ώρες στο σουρωτήρι, σκεπασμένες με νωπή πετσέτα. Μπορούμε να τις καταψύξουμε, αλλά δεν θα έχουν τη φρεσκάδα των νωπών.

Σουπιά
Χαράζουμε ελαφρά κοντά στο κόκαλο και το αφαιρούμε τραβώντας το. Αφαιρούμε τη σακούλα με το μελάνι. Τα γλυκάδια της τα αφήνουμε. Όταν την άνοιξη είναι αυγωμένες, αφαιρούμε το αυγό από το εσωτερικό της (που είναι σαν μικρό μπαλάκι άσπρο). Όταν μαζέψουμε πολλά, είναι ιδανικά για τηγανητά. Αν θέλουμε, αφαιρούμε και το δέρμα, αν και δεν είναι υποχρεωτικό. Αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια και πλένουμε πολύ καλά.

Οι σουπιές καταψύχονται αφού καθαριστούν, κλεισμένες σε σακούλα τροφίμων. Το μελάνι διατηρείται μια μέρα στο ψυγείο, δεν καταψύχεται.

Καλαμάρι
Κάνουμε μια σχισμή 2 εκ. στην ουρά, αφαιρούμε το κόκαλο, το στομάχι και το μελάνι και ρίχνουμε μπόλικο νερό από το κεφάλι. Το ξεπλένουμε πολύ καλά στο εσωτερικό έτσι ώστε να φεύγει το νερό από τη σχισμή που κάναμε στην ουρά. Αυτό το κάνουμε για να μην χωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα και για να κρατάμε όλα τα γλυκάδια και τα υγρά του καλαμαριού.

Συντηρείται στη συντήρηση του ψυγείου για μία ημέρα σε σουρωτήρι, σκεπασμένο με μια υγρή πετσέτα. Καταψύχεται αφού καθαριστεί, σε σακούλα τροφίμων.

Μύδια
Ελέγχουμε για να δούμε αν κάποιο από αυτά είναι ήδη ανοιχτό. Αν βρούμε τέτοια, τα ρίχνουμε με δύναμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αν κλείσουν τα κρατάμε, αν όχι, τα πετάμε. Πετάμε και οποιοδήποτε με σπασμένο κέλυφος. Επίσης θα πετάξουμε κι όσα μύδια παραμείνουν κλειστά μετά το βράσιμο.

Βάζουμε όλα τα κλειστά μύδια σε μπολ με νερό και τα καθαρίζουμε ένα ένα τραβώντας τα μουστάκια τους. Στη συνέχεια τρίβουμε το κέλυφός τους με ένα σφουγγαράκι κουζίνας για να απομακρύνουμε τυχόν τρίχες και βάζουμε τα καθαρά σε άλλο μπολ.

Συντηρούνται για 1 μέρα στη συντήρηση του ψυγείου ακαθάριστα, σε σουρωτήρι σκεπασμένα με βρεγμένη πετσέτα. Στην κατάψυξη δεν σας συστήνω να τα βάλετε.