Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Κοφτερά μαχαίρια σαν καινούρια!



Όταν τα μαχαίρια δεν κόβουν η πρώτη σκέψη όλων είναι να αγοράσουν καινούρια, ωστόσο το σημαντικότερο είναι η σωστή συντήρηση!

Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα μαχαίρια μας κοφτερά και τη λάμα τους αψεγάδιαστη, χωρίς λεκέδες και σκουριές, χρειάζεται καλή συντήρηση και τακτικό τρόχισμα.
Καλό είναι τα μαχαίρια να πλένονται και να στεγνώνονται όχι στο πλυντήριο πιάτων, αλλά αμέσως μετά τη χρήση, ιδιαίτερα μάλιστα αυτά από κοινό χάλυβα, τα οποία επειδή είναι πιο ευαίσθητα, μπορούμε να τα αλείφουμε με λάδι ώστε να τα προστατεύουμε από τους υδρατμούς.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το πλύσιμο σε πλυντήριο πιάτων είναι απαγορευτικό, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τις λαβές και διαβρώνουν τις λάμες. Όσο για την αποθήκευσή τους, αν νομίζεις ότι αρκεί να τα τοποθετήσεις στο συρτάρι μαζί με τα μαχαιροπίρουνα, κάνεις λάθος! Το σωστότερο και πιο ενδεδειγμένο για την αποθήκευσή τους είναι να τα τοποθετούμε σε μαγνητική ράβδο ή στις ειδικές ξύλινες θήκες.
Κι αν δεν κόβει;

Για να τα διατηρήσουμε κοφτερά δεν πρέπει να κόβουμε πάνω σε σκληρή επιφάνεια (π.χ. σε μάρμαρο, γυαλί, ή γρανίτη) και, φυσικά, επιβάλλεται να τα ακονίζουμε τακτικά.
Για την εργασία αυτή χρησιμοποιείται πέτρα ακονίσματος με προσθήκη νερού ή λαδιού για καλύτερη τριβή. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και πέτρες προσαρμοσμένες σε ειδικούς μηχανισμούς που απλοποιούν τη διαδικασία.
Η επαναφορά της κόψης, το «φρεσκάρισμα» που χάνεται μετά τη χρήση του μαχαιριού, επιτυγχάνεται με το μασάτι – δηλαδή μια βέργα μήκους 25-30 cm από ραβδωτό ατσάλι, είτε από πορσελάνη, ή κεραμική επιφάνεια ή κράμα χρωμίου-τιτανίου, που καλύπτονται από ειδική στρώση διαμαντιού. Το «φρεσκάρισμα» συνίσταται έπειτα από κάθε χρήση.