Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το καταστροφικό 1 δευτερόλεπτο: Το τεράστιο λάθος που κάνουν οι οδηγοί και «κοστίζει» ακριβά



Τα κινητά τηλέφωνα έχουν εξελιχθεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, μιας και μας προσφέρουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους, ενώ την ίδια ώρα μας επιτρέπουν να περιηγηθούμε στο διαδίκτυο, αντλώντας οποιαδήποτε πληροφορία αναζητάμε.

Υπό μία συγκεκριμένη συνθήκη, ωστόσο, αντί να κάνουν ευκολότερη τη ζωή μας, μπορούν να… κόψουν το νήμα της. Φυσικά αναφερόμαστε στη χρήση του κινητού μας τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά το παρελθόν η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση γινόταν κυρίως για την πραγματοποίηση κλήσεων.

Τα πράγματα, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει ριζικά, με πολλούς οδηγούς να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο το smartphone τους για την ανταλλαγή μηνυμάτων ή ακόμα και την παρακολούθηση βίντεο.

Το να μιλά κανείς, ενώ οδηγεί, δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο το να ψάχνει τη συσκευή του ή να πληκτρολογεί έναν αριθμό τηλεφώνου, μιας και οι εν λόγω συνήθειες αποσπούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την προσοχή του από τον δρόμο και αποτελούν αιτία πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

Έχει αποδειχθεί ότι η πρακτική να κρατά κανείς το κινητό του τηλέφωνο εν ώρα οδήγησης, όχι μόνο δεν του επιτρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο του αυτοκίνητου, αλλά επίσης αυξάνει τον χρόνο αντίδρασής του κατά περίπου 1 δευτερόλεπτο – και πιο συγκεκριμένα κατά 0,7 δλ.

Αν ένας οδηγός κινείται με 60 χλμ./ώρα, σε αυτά τα 0,7 δλ. το αυτοκίνητο θα διανύσει μία απόσταση που είναι ίση με 12 μέτρα. Πρόκειται για μία απόσταση που με μια πρώτη ματιά μοιάζει μικρή, αλλά είναι υπεραρκετή προκειμένου να συμβεί ένα δυσάρεστο οδικό συμβάν.

Διότι σε αυτά τα 12 μέτρα που διανύει το όχημα προτού προλάβει να αντιδράσει ο οδηγός, μπορεί να πεταχτεί ένας πεζός στον δρόμο, να μην γίνει έγκαιρα αντιληπτό ένα κόκκινο φανάρι, ή να παραβιαστεί μια πινακίδα STOP, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ανησυχητικές έρευνες

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Ipsos, το 11% των Ευρωπαίων οδηγών έχει εμπλακεί ή βρέθηκε κοντά στο να εμπλακεί σε ατύχημα τη στιγμή που χρησιμοποίησε το smartphone κατά τη διάρκεια της οδήγησης

Ακόμα μεγαλύτερη απαισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι σχεδόν 8 στους 10 Ευρωπαίους οδηγούς παραδέχονται ότι κατά τη διάρκεια της οδήγησης μεσολαβούν κάποια δευτερόλεπτα που δεν κοιτούν τον δρόμο, αλλά ασχολούνται με το κινητό τους.