Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Γιατί τα μαλλιά μου γίνονται σγουρά και δεν μένουν ίσια;



Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν φυσικά ίσια μαλλιά. Οι περισσότεροι έχουμε πιο “σπαστή” τρίχα, είτε σε μεγαλύτερο, είτε σε μικρότερο βαθμό.

Έχετε αναρωτηθεί, όμως, ποτέ, τι ακριβώς συμβαίνει και οι τρίχες στα μαλλιά βγαίνουν με αυτό τον τρόπο;

Κληρονομικότητα: Όπως το σύνολο σχεδόν των φυσικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου, το πώς η τρίχα μεγαλώνει εξαρτάται από τη γενετική του προδιάθεση. Οι άνθρωποι με σγουρά μαλλιά, το κληρονομούν από τους γονείς τους. Ακόμη και αν κανένας από τους γονείς τους δεν έχει σγουρές τρίχες, εξακολουθεί να είναι πιθανό να μεταφέρει στο παιδί γενετικούς δείκτες για σγουρές τρίχες, οι οποίοι να προέρχονται από τους δικούς τους γονείς.

Θυλάκια τριχών: Υπάρχουν πολλές βιολογικές αιτίες για τα σγουρά μαλλιά. Μία από αυτές τις αιτίες είναι το σχήμα του θύλακα της τρίχας ενός ατόμου. Τα θυλάκια τρίχας είναι οι μικροσκοπικοί θύλακες στο δέρμα των κρανίων των ανθρώπων. Είναι οι “σάκοι” που περιέχουν τον βολβό από τον οποίο η τρίχα μεγαλώνει. Καθώς η τρίχα μεγαλώνει, αναδύεται από την κορυφή του θύλακα της τρίχας. Τα άτομα με σγουρές τρίχες έχουν θύλακες τριχών που έχουν σχήμα σαν ένα επίμηκες οβάλ.

Κατεύθυνση και “γυρίσματα” της τρίχας: Η κατεύθυνση στην οποία η τρίχα μεγαλώνει έξω από το τριχωτό της κεφαλής καθορίζει επίσης το αν θα είναι σγουρή. Εντός του θύλακα, ο βολβός της τρίχας μπορεί να βρίσκεται σε μια ορισμένη γωνία. Η γωνία αυτή θα καθορίσει σε ποια κατεύθυνση θα αυξηθεί η τρίχα όταν εξέρχεται από το τριχωτό της κεφαλής. Οι σγουρές τρίχες μεγαλώνουν έξω από το τριχωτό της κεφαλής υπό μια οξεία γωνία, επειδή οι βολβοί τους είναι κολλημένοι στην μια πλευρά (εωτερικό τοίχωμα) μέσα στους θύλακες των τριχών. Έτσι, οι τρίχες “γυρίζουν” καθώς μεγαλώνουν έξω από το τριχωτό της κεφαλής. Ακόμη και τα ίσια μαλλιά γυρίζουν, αλλά πού λίγο, οπότε δεν υπάρχουν και πολλά “σπασίματα”. Όσο περισσότερα “γυρίσματα” κάνει μια τρίχα καθώς μεγαλώνει, τόσο πιο σγουρά θα είναι τα μαλλιά.

Δεσμοί σουλφιδίων: Οι τρίχες περιέχουν άτομα θείου. Όταν αυτά τα άτομα θείου ενωθούν, σχηματίζουν δεσμούς δισουλφιδίου. Μερικές φορές, τα άτομα θείου βρίσκονται μακριά κατά μήκος μιας και μόνο τρίχας, οπότε, προκειμένου να ενωθούν, αναγκάζουν την τρίχα να λυγίσει. Όσοι περισσότεροι δισουλφιδικοί δεσμοί δημιουργούνται μεταξύ ατόμων θείου που δεν είναι κοντά μεταξύ τους, τόσο πιο σγουρά είναι τα μαλλιά. Τα ειδικά σαμπουάν, αλλά και άλλες θεραπείες που “ισιώνουν” την τρίχα επικεντρώνονται συνήθως στην χημική διάσπαση αυτών των δεσμών δισουλφιδίων.

Έλαια και νερό: Το κρανίο εκκρίνει σμήγμα (έλαιο). Αυτό το έλαιο δεν μπορεί να ταξιδέψει προς τα κάτω στα σγουρά μαλλιά τόσο εύκολα, όπως μπορεί να το κάνει στα ίσια μαλλιά. Γι' αυτό και τα σγουρά μαλλιά είναι συνήθως ξηρά. Η ξηρότητα συμβάλλει στο να γίνει η τρίχα γίνεται ακόμα πιο σγουρή. Η υγρασία κάνει επίσης τα μαλλιά πιο σγουρά ή κατσαρά. Όταν η τρίχα απορροφά νερό, τότε επανέρχεται στο φυσικό της σχήμα. Αν αυτό το φυσικό σχήμα είναι σγουρό, τότε τα μαλλιά μπορεί να γίνουν πολύ κατσαρά.