Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δες πότε λήγουν τα αρώματα σου - Πώς θα το καταλάβεις



Το άρωμα είναι προσωπική υπόθεση για τον κάθε άνθρωπο

Δεν υπάρχει ακριβής απάντηση στο ερώτημα αν τα αρώματα λήγουν. Πρέπει, πρωτίστως, να λάβουμε υπόψη μας δύο παράγοντες.

Πρώτον, η ποιότητα του μπουκαλιού μέσα στο οποίο βρίσκεται το άρωμα παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του «χυμού». Αυτό σημαίνει πως τα αρώματα δεν έχουν ημερομηνία λήξης αν ο ψεκαστήρας σφραγίζεται και άρα το άρωμα δεν έχει καμία επαφή με τον αέρα.

Ο δεύτερος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η ποιότητα του ίδιου του αρώματος. Αν το άρωμα είναι καλής ποιότητας, λειτουργεί σαν το καλό κρασί. Όσο περισσότερο καιρό μένει ανέγγιχτο, τόσο πιο όμορφα μυρίζει. Και πάλι, όμως, είναι σημαντικό να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα για να διατηρηθεί σωστά.

Αν, λοιπόν, έχεις συνηθίσει να μεταφέρεις το άρωμά σου σε μπουκαλάκια travel size για τα ταξίδια που κάνεις και πάλι πίσω στο κανονικό μπουκάλι τους, τότε ναι, το άρωμά σου θα έχει ημερομηνία λήξης.

Αν, όμως, το διατηρείς κλειστό, χωρίς να έρχεται σε επαφή με τον αέρα, μπορεί να διατηρηθεί για πολλά, πολλά χρόνια. Εννοείται, βέβαια, ότι θα είναι και ένα καλής ποιότητας άρωμα.

Γενικότερα, όμως, τα αρώματα είναι από εκείνα τα προϊόντα ομορφιάς που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Ο λόγος; Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ. Βλέπεις, το αλκοόλ χρησιμεύει ως συντηρητικό, ενώ παράλληλα αποτρέπει και την οξειδωτική δράση των συστατικών του αρώματος.

Για να καταλάβεις, πάντως, αν το άρωμά σου έχει λήξει αρκούν μερικοί ψεκασμοί. Ή θα μυρίζει πολύ πιο ελαφριά από όσο στο παρελθόν ή η μυρωδιά του δε θα μένει για πολλή ώρα στο δέρμα σου.

Για να το διατηρήσεις περισσότερο, όμως, πρέπει να ακολουθήσεις τα εξής μυστικά: να το έχεις αποθηκευμένο στο μπάνιο σου, διότι οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας το βλάπτουν, όπως επίσης και το φως της ημέρας.

Εναλλακτικά, μπορείς να το τοποθετήσεις στην κρεβατοκάμαρά σου, μέσα σε μία ντουλάπα, ή σε ένα συρτάρι, ώστε να το προστατεύσεις ακόμα περισσότερο.