Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Αποταμίευση - 12 συμβουλές που σώζουν!



Ολόκληρη η ουσία της αποταμίευσης κρύβεται σε απλές, καθημερινές λύσεις που όλοι ξέρουμε αλλά κανείς δεν ακολουθεί. Δες παρακάτω 12 τέτοιες συμβουλές και παραδέξου ότι, τελικά, είναι πολύ εύκολο να μαζέψεις χρήματα!

 

-Αποταμίευε τα ρέστα ή τα ψιλά σου. Αν βάζεις στην άκρη 50 λεπτά κάθε μέρα για ένα χρόνο, θα έχεις εξοικονομήσει περίπου 500 ευρώ για κάποιο έκτακτο έξοδο.

-Σημείωνε τα έξοδά σου. Τουλάχιστον μία φορά το μήνα χρησιμοποίησε τις αποδείξεις από την πιστωτική σου κάρτα και τις αποδείξεις σου για να θυμηθείς τι έχεις αγοράσει. Στη συνέχεια, αναρωτήσου αν θα ήταν καλό να επένδυες κάποια από αυτά τα χρήματα σε ένα λογαριασμό έκτακτης ανάγκης.

-Μην αγοράζεις ποτέ ενστικτωδώς ακριβά αντικείμενα. Σκέψου την επόμενη ακριβή αγορά σου για τουλάχιστον 24 ώρες. Ενεργώντας με βάση αυτή τη θεωρία, σημαίνει ότι θα μετανιώσεις πολύ λιγότερες φορές για τις παρορμητικές αγορές σου και θα αποταμιεύσεις πολλά περισσότερα λεφτά.

-Χρησιμοποίησε τις πιστωτικές και χρεωστικές σου κάρτες με σύνεση. Για να ελαχιστοποιήσεις τους τόκους, προσπάθησε να περιορίσεις τις αγορές σου με πιστωτικές κάρτες στον αριθμό που θα μπορείς να τις εξοφλήσεις στο τέλος του μήνα. Αν χρησιμοποιείς συχνά πιστωτική κάρτα, μη βασίζεσαι στη δυνατότητα της υπερανάληψης με χρήματα που δεν έχεις.

-Ψάχνεις έναν αποτελεσματικό τρόπο να δημιουργήσεις ένα ικανό budget; Αρχίζοντας από την πρώτη μέρα του μήνα, ζήτα απόδειξη για οτιδήποτε αγοράζεις. Συγκέντρωσε και ρίξε μια ματιά στις αποδείξεις αυτές στο τέλος του μήνα και θα μπορέσεις να καταλάβεις πού πήγαν όλα τα λεφτά!

-Είναι καλό να εφαρμόζεις προληπτική οδοντιατρική φροντίδα, καθώς μια καλή καθημερινά καθαριότητα των δοντιών μπορεί να αποτρέψει σημαντικά προβλήματα, που συνήθως κοστίζουν αρκετά.

-Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταγράφουν τι ξοδεύουν και δεν αντιλαμβάνονται πότε τα έξοδά τους υπερβαίνουν το διαθέσιμο budget τους. Για να έχεις ένα αρχείο εξόδων, χώρισε σε φακέλους τα χρήματα που πιστεύεις ότι θα χρειαστείς μέσα στο μήνα για μετακίνηση, φαγητό, διασκέδαση, κτλ. Θα σε βοηθήσει να μην αγοράζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι, ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να πάνε στον… φάκελο αποταμίευσης!

-Εκμεταλλεύσου τις εκπτώσεις ή τα προγράμματα παροχής κινήτρων της δουλειάς σου. Για παράδειγμα, αν η εταιρεία στην οποία δουλεύεις προσφέρει εκπτώσεις σε υπολογιστές, γυμναστήρια, κινηματογράφους και φεστιβάλ, μην χάσεις την ευκαιρία!

-Ένας τρόπος να καθιερώσεις μια στρατηγική αποταμίευσης είναι να αποταμιεύεις έναν αριθμό χρημάτων ίσο με όσα χαλάς για διάφορες καθημερινές «χαζομάρες». Βάλε τα αντίστοιχα χρήματα που θες να ξοδέψεις για μπύρες, κρασί, τσιγάρα, καφέ με γεύσεις, κτλ, σε ένα βάζο. Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να αποταμιεύσεις τα ίδια χρήματα, τότε δε μπορείς να πάρεις και τον φανταστικό καφέ με άρωμα βανίλια των 4 ευρώ.

-Δες το κόστος του αντικειμένου που θέλεις να αγοράσεις και χώρισέ το με βάση το ωρομίσθιό σου. Αν ένα ζευγάρι παπούτσι κάνει 50 ευρώ και εσύ πληρώνεσαι με 5 ευρώ την ώρα, αξίζει να δουλεύεις 10 ώρες για να τα αγοράσεις; Θα σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.

-Βάζε βραχυπρόθεσμους στόχους αποταμίευσης, όπως 20 ευρώ την εβδομάδα ή τον μήνα και όχι 200 ευρώ τον χρόνο. Οι άνθρωποι αποταμιεύουν με μεγαλύτερη επιτυχία όταν έχουν βραχυπρόθεσμες προθεσμίες να τους δεσμεύουν.

-Εξοικονόμησε χρήματα αγοράζοντας πράγματα online. Κάποιες εταιρίες προσφέρουν ακόμα και δωρεάν τα έξοδα αποστολής σε περιπτώσεις μεγάλων παραγγελιών.