Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

7 tips για να χάσεις βάρος πριν την παραλία



Αυτή την περίοδο που ανεβαίνει η θερμοκρασία και φτάνει η ώρα για την παραλία, πολλοί είναι εκείνοι που αγχώνονται με το βάρος τους. Δες, λοιπόν, τι προτείνει η διατροφολόγος.

diet2

Καταρχήν θα πρέπει να τονίσουμε ότι για να χάσεις κιλά δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι, μαγικά χαπάκια και «ραβδάκια». Όλα είναι θέμα αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου, δηλαδή η ενέργεια (θερμίδες) που λαμβάνεις από την τροφή θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από την ενέργεια που χρειάζεσαι για να επιτελέσεις τις βασικές λειτουργίες και να κινηθείς. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει είτε να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις είτε να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα, διατηρώντας σταθερή την ενεργειακή πρόσληψη, είτε στην καλύτερη περίπτωση να υπάρξει συνδυασμός στον έλεγχο της τροφής και στην άσκηση. Για να δούμε τι πρέπει να κάνεις για να χάσουμε βάρος:

1. Καταρχήν βάλε ρεαλιστικούς στόχους! Μην περιμένεις να χάσεις 10 κιλά σ’ ένα μήνα. Μια ικανοποιητική απώλεια είναι γύρω στα 2 – 5 κιλά το μήνα, αν και αυτό βέβαια είναι σχετικό και εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό.

diet

2. Προσπάθησε να μειώσεις τις μερίδες των τροφίμων. Τα τελευταία χρόνια έχουν μεγαλώσει πολύ οι μερίδες με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής. Χρησιμοποίησε τα κλασσικά πιάτα, καθώς τα «μοντέρνα» πιάτα έχουν μεγαλύτερη διάμετρο με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα τροφής για να φανούν γεμάτα.

 

 

3. Περιόρισε το διαρκές τσιμπολόγημα, γιατί χάνεται ο έλεγχος της ποσότητας που καταναλώνεις. Προσπάθησε να κάνεις τακτικά και μικρά γεύματα, κάθε 3 ώρες, για να προλάβεις την πείνα σου. Επίσης, ιδανικά πρέπει να τρως 3 κυρίως γεύματα και 2 σνακ. Βέβαια, το σνακ καλό είναι να μην ξεπερνά τις 150 θερμίδες. Καλές επιλογές αποτελούν τα φρούτα και τα λαχανικά, το γιαούρτι και το γάλα με χαμηλά λιπαρά και οι ανάλατοι ξηροί καρποί.

summer_diet

4. Προσπάθησε, τουλάχιστον στα 3 κυρίως γεύματα, να υπάρχουν τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, δηλαδή συνόδευσε το μεσημεριανό και το δείπνο με σαλάτα και βάλε στο πρωινό δημητριακά ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη ή βρώμη ή κάποιο φρούτο. Στα συν ότι οι φυτικές ίνες επιφέρουν γρηγορότερα τον κορεσμό.

5. Φρόντισε να καταναλώνεις επαρκείς ποσότητες άπαχης πρωτεΐνης, καθώς έτσι βοηθάς στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Εξασφάλισε, λοιπόν, ότι τουλάχιστον στα 3 κυρίως γεύματα υπάρχει πρωτεϊνούχα τροφή. Καλές πηγές άπαχης πρωτεΐνης είναι τα πουλερικά, το ψάρι και τα θαλασσινά, τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα όσπρια.

tequila_shots

6. Μην πίνεις τις θερμίδες σου! Περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ, αναψυκτικών με ζάχαρη, φρουτοχυμών, φρουτοποτών καθώς και καφέδων με πολύ ζάχαρη ή σιρόπια ή με σαντιγί.

7. Βασικός παράγοντας που συμβάλει στην απώλεια βάρους είναι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Βρες λοιπόν μια δραστηριότητα που να σε ευχαριστεί, όπως κολύμπι και φρόντισε να τη βάλεις στο πρόγραμμα σου τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα.