Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

12 tips για σίγουρη ανανέωση της σχέσης σας



Όταν το σπίτι θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, και ακόμα και το παραμικρό θέμα, όπως το που θα πάτε ή ο καταμερισμός των αγγαρειών του σπιτιού, αποτελούν αφορμές συρράξεων, τότε τι κάνεις; Παραδίδεις τα όπλα ή απλά μάχεσαι μέχρι τελευταίας ρανίδας για να σώσεις τη σχέση σου;

 

Εύλογα, λοιπόν, θα ρωτήσεις «Μα γίνεται;». Και η απάντηση είναι ναι. Βλέπεις, οι μεγαλύτεροι εχθροί του έρωτα δεν είναι μόνο η καθημερινότητα και η ρουτίνα, αλλά κυρίως εμείς οι ίδιες, χωρίς να ξεχνάμε τα δύο μεγάλα εγώ των εμπλεκομένων στη σχέση που μάχονται αέναα.

Έτσι, την εποχή της κρίσης που όλα κρίνονται και βρίσκονται σε κρίση, μόνο η πίστη στον ιδεαλισμό του έρωτα και τα συναισθήματα των ανθρώπων είναι η σωτήρια μας. Γιατί όσο υπέροχο και συγκινητικό είναι να βλέπεις μεγάλα ζευγάρια να φροντίζουν ο ένας τον άλλο και να περπατάνε χεράκι χεράκι, τόσο σκέφτεσαι πόσο θα ήθελες να είσαι σε μια ανάλογη θέση στο –μακρινό- μέλλον, και άλλο τόσο σκέφτεσαι αν θα τα καταφέρεις ποτέ. Μην καταβάλλεσαι από πεσιμισμό, και βέβαια μπορείς, κι ακόμα καλύτερα αν έχεις βρει ήδη τον άνθρωπο σου.

Ρίξε μια ματιά στους τρόπους που ακολουθούν για να ανανεώσεις τη σχέση σου και θα δεις ότι το Love For Ever που από μικρή ονειρευόσουν είναι στο χέρι σου!

1. Ακολούθησε «παλιακούς» τρόπους φλερτ…

Όταν βρήκα μέσα στα πράγματα της γιαγιάς μου τα γράμματα και τις φωτογραφίες που αντάλλασαν με τον παππού όταν εκείνος επί 2 χρόνια έλειπε στο στρατό, τότε κατάλαβα πως κατάφεραν να μην αλλοτριωθούν από την απόσταση. Και σκέψου μιλάμε για την εποχή του σαράντα που δεν είχαν τόσα μέσα επικοινωνίας στην ευχέρεια τους. Γιατί, λοιπόν, εσύ που ζεις στην εποχής της επικοινωνίας και της τεχνολογίας να μην το εκμεταλλευτείς;

Το μόνο που έχεις να κάνες είναι να γράψεις ένα γράμμα, ένα email ή ακόμα και σε ένα χαρτάκι post-it τι σου αρέσει σε εκείνον ή τι σε συγκίνησε όταν συναντηθήκατε για πρώτη φορά ή απλά ότι τον αγαπάς όταν τον βλέπεις να σηκώνεται το πρωί με ανακατεμένα μαλλιά. Μην προτρέξεις να πεις ότι αυτά είναι κινήσεις που κανονικά θα έπρεπε εκείνος να κάνει. Ο ρομαντισμός δεν έχει φύλο!

2. Βγείτε ραντεβού!

Έστω και για 3 η 4 ώρες κλείστε τα κινητά σας τηλέφωνα, αφήστε για λίγο την άνεση του καναπέ και ετοιμαστείτε για μια βόλτα για ποτό, καφέ ή φαγητό, όπως στις αρχές της σχέσης σας, που δεν θέλατε με τίποτα να πνιγείτε από τη ρουτίνα, κι ανταλλάσατε τα νέα σας και στιγμές από την καθημερινότητα σας.

3. Ο καναπές είναι εχθρός…

…και το κρεβάτι, και το γραφείο και η πολυθρόνα! Όλα! Μπορεί να λέτε ότι το σπίτι είναι η φωλίτσα σας, αλλά πόσο καιρό έχει όντως να συμβεί αυτό; Ξεφύγετε από τους τέσσερεις τοίχους του σπιτιού, κι απολαύστε μαζί μια βόλτα στη θάλασσα, ένα πικ-νικ στο πάρκο, μια επίσκεψη σε ένα μουσείο, μια γκαλερί ή δοκιμάστε μια κοινή δραστηριότητα, όπως ποδηλατάδες, μελισσοκομία, ράφτινγκ, μαθήματα κεραμικής, κηπουρικής μέχρι και μια επίσκεψη στο λούνα παρκ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εκρήξεις πηγαίου αυθορμητισμού και χιούμορ είναι η καλύτερες λύσεις, αφού θα αποκτήσετε νέο θέμα συζήτησης κι ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα θα κοινωνικοποιηθείτε σαν ζευγάρι πέρα από τα στενά όρια του ήδη γνωστού σας περιβάλλοντος.

4. Το νέο είναι ωραίο!

Θυμάσαι στην αρχή της σχέσης σας που εκείνος σου μάθαινε για ποδόσφαιρο και μπάσκετ, κι εσύ προσπαθούσες να τον πείσεις ότι μια κρέμα προσώπου και σώματος δεν θα τον βλάψουν; Ή τότε που εκείνος σε μύησε στα Film noir, κι εσύ του έδειξες πόσο καλή παρέα μπορεί να είναι ένα κλασικό λογοτεχνικό βιβλίο; Τώρα που έχετε περάσει αυτό το στάδιο, προσπαθήστε να μυήσετε ο ένας τον άλλον σε νέα πράγματα που σας κεντρίζουν τον ενδιαφέρον και να τα κάνετε μαζί, όπως για παράδειγμα μια νέα ξένη σειρά σε DVD, ένα νέο πρόγραμμα στον υπολογιστή ή ένα παιχνίδι. Το νέο είναι πάντα δροσερό, ανανεωτικό κι απίστευτα sexy σε μια σχέση.

5. Μιλήστε.

Όχι, για το ποιος θα βγάλει έξω το σκύλο βόλτα ή θα ανάβει στην πολυλογού διαχειρίστρια να πληρώσει τα κοινόχρηστα, αλλά επικοινωνήστε. Πότε ήταν η τελευταία φορά που μιλήσατε για τα όνειρα σας, τις κρίσεις πανικού, τι θέλετε να αλλάξετε ή τι πραγματικά σκέφτεστε;

Συζητώντας ο ένας με τον άλλο για τα όνειρα, τις φαντασιώσεις και τις ελπίδες ανοίγει πραγματικά ένας νέος δρόμος για μια εμπνευσμένη συζήτηση. Μερικές ερωτήσεις που μπορείς να δοκιμάσεις για αρχή είναι: Τι θα έκανες αν κέρδιζες το λαχείο; Πώς θα ήταν οι διακοπές που πάντα ονειρευόταν; Τι είδους δουλειά επιθυμεί να έχει;

6. Μάθε για τα πάθη του…

…αποφεύγοντας τα λάθη του! Όταν έχει για παράδειγμα πρωτάθλημα Champions League ή γενικά μπάλα, γιατί δεν δοκιμάζεις να κάτσεις να παρακολουθήσεις κι εσύ μαζί του. Έτσι, μόνο θα καταλάβεις τι τον παθιάζει και τι του αρέσει πραγματικά, και που ξέρεις μπορεί να βγει στην επιφάνεια ο φίλαθλος που πάντα έκρυβες!

7. O tempora! O mores!

Ανακαλύψτε νέα ήθη, έθιμα και γεύσεις μαζί. Το φαγητό είναι το πιο κοινό σημείο επικοινωνίας στους πολιτισμούς αιώνες τώρα, πόσο μάλλον σε μια σχέση δοκιμασμένη. Κάντε από κοινού μια λίστα με γεύσεις που θα θέλατε να δοκιμάσετε -πχ. σούσι, ταϊλανδέζο, κορεάτικο, ινδικό, παραδοσιακό, μοντέρνα κουζίνα, γαλλική κτλ.- και κλείστε ημερομηνίες σε στιλ ραντεβού (βλ. τρόπος νο. 2). Τολμώντας και οι δύο να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να εξερευνήσετε νέα πράγματα μαζί είναι ρομαντικό κι ενέχει μια αίσθηση συνενοχής.

8. Φτιάξε του το αγαπημένο του πιάτο.

Είχαν δίκιο οι παλιές γυναίκες που έλεγαν ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Για παράδειγμα, η γιαγιά μου όσο κι αν καθημερινά είχε να μαγειρέψει για μια πολυμελή οικογένεια 9 ατόμων, πάντα ξέκλεβε χρόνο μέσα στην εβδομάδα κι ετοίμαζε στον παππού το αγαπημένο του φαγητό ή γλυκό. Έτσι, αφού ξέρεις ότι τρελαίνεται για κοτοπουλάκια μπουκιές πανέ ή για τα μύδια μαρινάρα, γιατί  –έστω δεν προσπαθείς- να του τα ετοιμάσεις; Είναι πολύ συγκινητικό, όταν ο άλλος ξέρει ότι μαγειρεύεις κάτι ιδιαίτερο γι αυτόν, μιας και τότε αντιλαμβάνεται ότι όχι μόνο ενδιαφέρεσαι να βγάλεις εις πέρας μια καθημερινή υποχρέωση, αλλά κυρίως τον νοιάζεσαι!

9. Απενεργοποίησε την τηλεόραση!

Τόσο απλό, και τόσο δύσκολο συνάμα! Ο χρόνος που κάθεστε και περνάτε μπροστά σε ένα κουτί με χρωματιστές εικόνες και εκκωφαντικές μελωδίες και ομιλίες πάει κυριολεκτικά χαμένος, τη στιγμή που ενημερώνεστε για τα πάντα μέσω ίντερνετ. Κλείσε την τηλεόραση κι απολαύστε μαζί αγαπημένες σας μουσικές και cd που είχατε καιρό να ακούσετε. Έτσι, αφήνοντας το multitasking σε δεύτερο πλάνο, όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των πιάτων και η τηλεόραση, μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις το ιδανικό σκηνικό για πολλά περισσότερα-μια συζήτηση, ένα πλάνο ή και φυσικά σεξ!

10. Μην πηγαίνετε για ύπνο τσακωμένοι.

Ή έστω ενοχλημένοι για κάποιο ζήτημα. Η δυσαρέσκεια θα αρχίσει να συσσωρεύεται και θα καταλήξεις κατά πάσα πιθανότητα να ενοχλείσαι ακόμα κι από την παρουσία τους χωρίς να θυμάσαι το γιατί! Φροντίστε να λύνετε τα ήσσονος σημασίας ζητήματα, πριν πάτε για ύπνο ή απλά αποφασίστε ότι αφού δεν είναι τόσο σημαντικά να μην αναλώσετε χρόνο και φαιά ουσία γύρω από αυτά.

11. Πότε τον φλέρταρες τελευταία φορά;

Το φλερτ δεν έχει ηλικίες, και μας κάνει όλους να αισθανόμαστε υπέροχα με τον εαυτό μας και sexy. Κολάκεψε τον, ακούμπησε τον με στιλ Αλίκη Βουγιουκλάκη «Ω, με συγχωρείτε ήταν τυχαίο!» σε μια άσχετη στιγμή τονίζοντας τα δυνατά του σημεία, ή πιο απλά ανταλλάξτε ένα παθιασμένο φιλί πριν φύγετε για τη δουλειά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλη τη μέρα δεν θα μπορεί να σκεφτεί τίποτα άλλο!

12. Το πολύ μαζί σκοτώνει.

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά περνώντας πολύ χρόνο μαζί του έχει αντίκτυπο στη σεξουαλικότητα σου. Η διαφορά είναι ότι στα όσα έχουμε αναλύσει μέχρι τώρα, η επιμονή για κοινό χρόνο και από κοινού δραστηριότητες δεν αναφέρεται σε επιπλέον χρόνο από το συνηθισμένο, αλλά σε αντικατάσταση καθημερινών ρουτινών και καταστάσεων που ευθύνονται για το status quo της σχέσης σας.

Έτσι, κάνε σχέδια με τις φίλες σου, πήγαινε διάβασε ένα βιβλίο στη αγαπημένη σου καφετέρια, κάνε βόλτα με το ποδήλατο ή τα πόδια, ή πιο απλά κράτησε ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο εξολοκλήρου στον εαυτό σου.

Πηγή κειμένου: 

της Μαρίας Μωραϊτη /kathimerini.gr