Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Βρέθηκε το κλεμμένο αντίγραφο «Salvator Mundi» του Ντα Βίντσι



Αντίγραφο του έργου «Salvator Mundi» του 16ου αιώνα από το εργαστήριο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το οποίο μετράει περισσότερα από 500 χρόνια ζωής και θεωρείται ως ένα από τα πιο πιστά αντίγραφα του γνωστού έργου, βρίσκεται πλέον στα χέρια της ιταλικής αστυνομίας, αφού είχε κλαπεί από Μουσείο της Νάπολης.

Η αστυνομία βρήκε τον πίνακα κατά τη διάρκεια έρευνας σε ένα δωμάτιο διαμερίσματος στη Strada Provinciale delle Brecce στη Νάπολη. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, 36 ετών, εντοπίστηκε και συνελήφθη με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης.


 
 

Το πορτρέτο στον φημισμένο πίνακα, απεικονίζει τον Χριστό του Λεονάρντο Ντα Βίντσι με το ένα χέρι υψωμένο να ευλογεί και το άλλο να κρατά μια κρυστάλλινη σφαίρα. Πολλά αντίγραφα του έργου δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του καλλιτέχνη από τους μαθητές και τους βοηθούς του. Αυτό είναι ένα μόλις από αυτά.


 
 

Αν και δεν είναι γνωστό ποιος φιλοτέχνησε το συγκεκριμένο «Salvator Mundi», πιστεύεται ότι ζωγραφίστηκε στα τέλη του 1510 από κάποιον από το εργαστήριο του καλλιτέχνη.