Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

2 °C

Σήμερα, 24. Ιανουαρίου 2020

Βραβεία του "Γιάντ Βασέμ" σε Έλληνες ήρωες που διέσωσαν ΕβραίουςΣε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Μαΐου, η Πρέσβυς του Ισραήλ στην Ελλάδα, κυρία Ιρίτ Μπέν-Άμπα, θα απονείμει τα μετάλλια και τον τίτλο του “Δικαίων των Εθνών” του Μουσείου του Ολοκαυτώματος “Γιάντ Βασέμ” σε δύο οικογένειες Ελλήνων που διέσωσαν Εβραίους συμπατριώτες τους κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος. 

Συγκεκριμένα, θα βραβευθούν οι Ιωάννης και Κατίνα Περράκη και η Δήμητρα Δημοπούλου για την διάσωση της Εσθήρ Μαλλάχ και του Μωυσή Μπαττίνου, παιδιών της οικογένειας του Σολομών και Ρεβέκκας Μπαττίνου από την Αθήνα, κατά την περίοδο της Κατοχής. Τα βραβεία θα παραλάβουν οι συγγενείς τους.    

Το Γιάντ Βασέμ, είναι το ίδρυμα και μουσείο που δημιουργήθηκε από το Κράτος του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ για την διαιώνιση της μνήμης των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.  

Ο τίτλος του “Δικαίου των Εθνών” του ιδρύματος απονέμεται σε άτομα τα οποία με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν διωκόμενους Εβραίους κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για να δοθεί αυτή η διάκριση ύψιστου κύρους, απαιτείται διεξοδική έρευνα από το Γιάντ Βασέμ και έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 300 Έλληνες «Δίκαιοι» έχουν τιμηθεί έως σήμερα. Μεταξύ αυτών, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Δαμασκηνός, ο πρώην Δήμαρχος Ζακύνθου Λουκάς Καρρέρ, οι Μακαριστοί Μητροπολίτες Ζακύνθου και Δημητριάδος, Χρυσόστομος και Ιωακείμ αντίστοιχα, η ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης, Λέλα Καραγιάννη, καθώς και πολλοί άλλοι αφανείς ήρωες του Β Παγκοσμίου Πολέμου.Περισσότερα για την συγκλονιστική ιστορία της διάσωσης των μελών της οικογένειας Μπαττίνου θα αναφερθούν στην εκδήλωση.