Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Τζέρεμι Κόρμπιν – «Τα Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα»



Εχει, πλέον, έρθει η ώρα της αλήθειας. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα», διαμηνύει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο τέως ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε μια νέα, ηχηρή παρέμβασή του υπέρ του διαχρονικού αιτήματος της χώρας μας, επιτίθεται στον «ελληνολάτρη» βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για τη στάση του στο θέμα («κι εγώ αγαπάω την Ελλάδα, αλλά δεν βουτάω ό,τι βρω μπροστά μου για να το φέρω στο Λονδίνο!», λέει χαρακτηριστικά) και καλεί τον διάδοχό του στο τιμόνι των Εργατικών Κιρ Στάρμερ να στηρίξει την επιστροφή των αριστουργημάτων του Φειδία στον γενέθλιο τόπο τους, κάτι που, έως τώρα, έχει αποφύγει να πράξει.

Τον Ιούνιο του 2018, ο Κόρμπιν, ως αρχηγός τότε των Εργατικών και της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δεσμευθεί, στην αποκλειστική συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ότι εάν εκλεγόταν πρωθυπουργός θα δρομολογούσε την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Τα πράγματα, όμως, ήρθαν αλλιώς. Τον Δεκέμβριο του 2019, οι βρετανοί ψηφοφόροι έστειλαν τον Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ και τον Κόρμπιν στο σπίτι του. Ωστόσο, ο βετεράνος της βρετανικής Αριστεράς εξακολουθεί να υποστηρίζει παθιασμένα ότι τα Γλυπτά, που βρίσκονται «αιχμάλωτα» στο Βρετανικό Μουσείο εδώ και 204 χρόνια, πρέπει να γυρίσουν στην Αθήνα. «Η θέση μου ήταν πάντοτε ξεκάθαρη: πρέπει να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το λέω αυτό από πολύ παλιά και το είπα και ως αρχηγός του Εργατικού Κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνέντευξη που σου έδωσα το 2018», μου λέει ο Κόρμπιν, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο διαφωνεί με την επίσημη θέση της παρούσας (αλλά δυστυχώς και όλων των προηγούμενων) βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό. «Τα Γλυπτά είναι θαυμάσια. Πραγματικά, είναι υπέροχα. Αλλά δεν ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο». Τόσο απλά. «Νομίζω ότι η συνειδητοποίηση γύρω από τα πολιτιστικά θέματα αυξάνεται διαρκώς ανά τον κόσμο. Βλέπεις τι γίνεται με την επιστροφή των Μπρούντζινων του Μπενίν και με μια σειρά άλλων αντικειμένων που επιστράφηκαν σε αφρικανικά μουσεία. Εχει έρθει η στιγμή της αλήθειας και για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα», υπογραμμίζει ο 72χρονος πολιτικός.

Του ζητάω να σχολιάσει τη στάση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία και Φιλοσοφία, δηλώνει λάτρης της Ελλάδας, αλλά, παρ’ όλα αυτά, αρνείται να επιτρέψει την επανένωση των Γλυπτών. «Μπορεί να είναι κλασικιστής, δεν αμφιβάλλω. Μπορεί όντως να λατρεύει την Ελλάδα. Εγώ δεν είμαι κλασικιστής. Είμαι αυτοδίδακτος στη ζωή, αλλά καταλαβαίνω πολύ καλά τις αρχές της πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Κι εγώ λατρεύω την Ελλάδα. Εχω βρεθεί πολλές φορές εκεί. Πριν από δύο μήνες, μάλιστα, ήμουν στην Κέρκυρα. Αγαπώ πραγματικά τη χώρα σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλω να βουτήξω ό,τι βρω μπροστά μου στην Ελλάδα και να το φέρω εδώ!», λέει καγχάζοντας. «Αντιστοίχως», συνεχίζει, «πολλοί Ελληνες αγαπούν τη Βρετανία. Δεν πάνε, όμως, στο Βρετανικό Μουσείο να πουν «α, μου αρέσει αυτό, εκείνο και το άλλο» και να τα πάρουν μαζί τους. Ας σοβαρευτούμε λίγο!».

Ο σημερινός αρχηγός των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ επί του θέματος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος δεν απάντησε στο ερώτημα των «ΝΕΩΝ» ποια είναι η επίσημη θέση του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ρωτάω τον Κόρμπιν αν θα παρότρυνε τον διάδοχό του να εκφράσει άποψη παρόμοια με τη δική του. «Ναι», μου λέει. «Ελπίζω ότι το κόμμα θα εξακολουθήσει να έχει αυτή τη θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ότι δηλαδή τα πολιτιστικά αγαθά είναι μεν για όλον τον κόσμο, αλλά ανήκουν πραγματικά στον τόπο στον οποίο δημιουργήθηκαν, εκεί όπου γεννήθηκαν».

Κατά τον Κόρμπιν, ο οποίος ηγήθηκε του Εργατικού Κόμματος από το 2015 έως το 2020, «πολλά ευρωπαϊκά μουσεία, στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και, φυσικά, εδώ στη Βρετανία, έχουν στις συλλογές τους έναν τεράστιο όγκο αντικειμένων που απέκτησαν παράνομα, που είναι κλεμμένα». Κάνει παύση και με κοιτάζει στα μάτια. «Ναι. Ας είμαστε ειλικρινείς: είναι κλεμμένα από άλλους λαούς και νομίζω ότι πρέπει να επιστραφούν». Ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής (ο Στάρμερ τον έχει διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος) αφήνει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να στείλει αρχαιολογικούς θησαυρούς στη Βρετανία, αλλά μόνο προσωρινά, ως δάνεια. «Δεχόμαστε κι εμείς δάνεια από άλλες χώρες, τα οποία εκθέτουμε στη Βρετανία. Θυμάσαι τότε που ήρθε εδώ ο Πήλινος Στρατός (Terracotta Army); Ηταν εκπληκτικό. Ή τότε που έγινε η έκθεση για τον Τουταγχαμών; Μιλάμε για κάτι το ανεπανάληπτο. Ο κόσμος ήθελε πολύ να δει αυτά τα εκθέματα και τα αγάπησε πραγματικά. Επειτα, όμως, επέστρεψαν εκεί όπου ανήκουν: στην Κίνα και στην Αίγυπτο, αντίστοιχα. Οπως πρέπει να γίνει και με τα Γλυπτά του Παρθενώνα». Δηλαδή, «ναι» στα δάνεια, «όχι» στα… δανεικά κι αγύριστα; «Ακριβώς. Μπορούμε να ανταλλάσσουμε και να δανείζουμε ο ένας στον άλλον εκθέματα. Ανυπομονώ να έρθει η ημέρα που και εμείς θα δανείσουμε αντικείμενα από την ιστορία της χώρας μας στην Ελλάδα. Θέλω τα παιδιά μας να μεγαλώσουν με μια πολυπολιτισμική αντίληψη, σε έναν κόσμο πολιτιστικής, γλωσσικής και ιστορικής ποικιλομορφίας. Αλλά αυτό πρέπει να το κάνουμε με σεβασμό. Η άποψη ότι δεν τρέχει τίποτε με το να κλέβεις πράγματα είναι απολύτως απαράδεκτη».

Πηγή κειμένου: 

in.gr