Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Τελευταία εβδομάδα για την έκθεση στην Κυψέλη που διαφημίζουν οι NewYorkTimes



Συμπεριλήφθηκε στη λίστα των NewYorkTimes με τις διεθνείς εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς το φετινό καλοκαίρι, δέχτηκε χιλιάδες επισκέπτες από την ημέρα των εγκαινίων στα τέλη του περασμένου Ιουνίου κι έγινε σημείο αναφοράς στην εικαστική ζωή της Αθήνας  τη θερινή περίοδο. Το πρότζεκτ«Κέλυφος // Η πολιτική της ύπαρξης»του επιμελητή Κώστα Πράπογλουσυνεχίζεται για λίγες ακόμη ημέρες, μέχρι την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου,στο ιστορικό κτίριο της Ιταλικής σχόλης δομινικανών καλογραιών του 20ου αιώνα, που λειτουργεί σήμερα ως το 15ο Λύκειο Κυψέλης.

Πρόκειται για ένα εκλεκτικιστικό οικοδόμημα στη συμβολή των οδών Κυψέλης 46 και Παξών που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και ανήκε στην ιδιοκτησία του εθνικού συλλόγου των Ιταλών του εξωτερικού στην Αθήνα.Ιδρύθηκε ως Ιταλική Σχολή Καλογραιών του τάγματος του Αγίου Δομίνικου με την έγκριση του Καθολικού Αρχιεπισκόπου της Αθήνας Λουδοβίκου Πετί (1912-1926). Το όνομα του αρχιτέκτονα του κτιρίου παραμένει άγνωστο, πιθανότατα ήταν Ιταλός (Buaccaleone), όμως θα μπορούσε να είναι και έργο του Αλέξανδρου Νικολούδη καθώς φέρει παράλληλα artnouveau αρχιτεκτονικά στοιχεία με το Σαρόγλειο Μέγαρο της οδού Ρηγίλλης.

Ο επιμελητής της έκθεσης Κώστας Πράπογλου καλεί 21 σύγχρονους εικαστικούς τριών γενεών να ανακαλύψουν μέσω του πολυμεσικού λεξιλογίου τους το δικό τους μίτο.Η έκθεση “Κέλυφος // Η πολιτική της ύπαρξης” είναι ένα ταξίδι μέσα από την αυτοπροσωπογραφία της ίδιας της ζωής αλλά και της ιστορίας, μια τεκμηρίωση του αγώνα για επιβίωση και εξέλιξη.

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Κατερίνα Αποστολίδου, Αικατερίνη Γεγησιάν, Κλειώ Γκιζελή, Απόλλωνας Γλύκας, Μπέττυ Ζέρβα, Ελένη Ζούνη, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Κονταράτος, Ελένη Λύρα, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Γιώργος Χ. Παλαμάρης, Ρένα Παπασπύρου, Ανδρέας Σάββα, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Μαριάννα Στραπατσάκη, ΡάνιαΣχορετσανίτη, Νίκος Τρανός, Παύλος Τσάκωνας, Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, Ευάγγελος Χατζής, Μαίρη Χρηστέα.

 

Info:

Κέλυφος // Η πολιτική της ύπαρξης |  Διάρκεια έκθεσης: ως 5 Σεπτεμβρίου

Ώρες-ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: 16.00 – 21.00

Διεύθυνση: 15ο Λύκειο Κυψέλης, Κυψέλης 46 και Παξών, Κυψέλη, 113 62, Αθήνα