Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

STOMP: «…πολλά μέρη της παράστασης “χτίζονται” εκείνη τη στιγμή…»



Οι  STOMP, οι βασιλιάδες του ρυθμού έρχονται  στη χώρα μας. Θα εμφανιστούν στην Αθήνα στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» και τρεις ημέρες αργότερα, στις 21 και 22 του μήνα, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 

Τενεκέδες, κουβάδες, βαρέλια, σπιρτόκουτα, άδεια κουτάκια μπύρας, εφημερίδες, σκουπόξυλα και παλιοσίδερα, ακόμα και νεροχύτες ή κομμάτια παλιών αυτοκινήτων και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, γίνονται αυτοσχέδια όργανα μουσικής στα χέρια των performers, που σκηνοθετούν μια άκρως εντυπωσιακή παράσταση, ένα πολυθέαμα ήχου, κίνησης, σκηνικών και φωτισμού, που εντυπωσιάζει!

Ο Nigel Clarke, performer των STOMP, μίλησε μαζί μας.

Λίγα λόγια σας για την ιστορία των STOMP;     

«Οι STOMP εμφανίστηκαν  στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου στη δεκαετία του ’90 και, από τότε μέχρι σήμερα, έχουν καταφέρει να κατακτήσουν την παγκόσμια σκηνή. Αξίζει να σας πω ότι έχουμε εμφανιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στα βραβεία Oscar,  στο The World και φυσικά σε όλες τις πρωτεύουσες του  κόσμου».

Πώς θα συστήνατε τους STOMP, σε κάποιον που δεν έχει ιδέα τι κάνουν;         

«Οι  STOMP δημιουργούν  μουσική, με  καθημερινά αντικείμενα. Πράγματα όπως σκούπες, κάδοι, πινακίδες οδού, εξαρτήματα αυτοκινήτων, καροτσάκια αγορών, δοχεία χρωμάτων και πολλά άλλα γίνονται στις δικές μας παραστάσεις τα μουσικά μας όργανα».

 


PICASA
 

Ποια κεντρική ιδέα, ποια «φιλοσοφία» βρίσκεται στον πυρήνα της δουλειά σας;        

 

«Η αγάπη μας για τους STOMP, ο αυτοσχεδιασμός και ο διάλογος με το κοινό».

 


 
 

Πηγές έμπνευσής σας;

 

«Είμαστε επηρεασμένοι από όλα τα είδη  μουσικής. Από τα αφρο-κουβανέζικα και τους βραζιλιάνικους ρυθμούς, μέχρι την ποπ μουσική που ακούτε καθημερινά στο ραδιόφωνο. Αγαπάμε τον αυτοσχεδιασμό, γι’ αυτό και πολλά μέρη της παράστασης “χτίζονται” εκείνη τη στιγμή. Κι επειδή έχουμε πολλές επιρροές, οι ρυθμοί των παραστάσεων αλλάζουν συνεχώς.  Αυτός είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους μπορείτε να έρθετε στην παράσταση δύο διαφορετικές  ημέρες   και να έχετε μια διαφορετική εμπειρία».

 


 
 

Πείτε μας μερικά από τα πιο αγαπημένα  σας αντικείμενα, που χρησιμοποιείτε για παραγωγή ήχων.               

 

«Τα δικά μας σώματα!!! Δεν χρησιμοποιούμε τίποτα άλλο, παρά το χτύπημα των χεριών μας και των ποδιών μας,  για να δημιουργήσουμε ένα  ρυθμικό κομμάτι γεμάτο ενέργεια».

 


 
 

Μιλήστε μας για την παράσταση που θα μας προσφέρετε αυτή τη φορά. Πόσα μέλη σας θα δούμε επί σκηνής και τι θα δούμε;      

 

«Όταν θα έρθετε να δείτε την παράστασή μας, θα αναγνωρίσετε  οκτώ πολύ προσωπικούς χαρακτήρες που θα συναντηθούν και θα δείξουν πώς οι ήχοι των καθημερινών αντικειμένων από όλο τον κόσμο, μπορούν μετατραπούν  σε μια συγχρονισμένη συμφωνία. Εάν σε αυτό,  προσθέσετε τα οπτικά και κωμικά στοιχεία της παράστασης,  είναι  βέβαιο  ότι  το τελικό αποτέλεσμα οδηγεί σε ένα εξαιρετικό  show, το οποίο μπορεί και να σας δημιουργήσει μια  διαφορετική άποψη για τον κόσμο γύρω σας».

 


PICASA
 

Δεν είναι λίγες οι φορές, που όσα κάνετε επί σκηνής μοιάζουν πολύ επικίνδυνα. Κάποιο σχόλιό σας σχετικά με την επικινδυνότητα των παραστάσεών σας;

 

«Όντως. Κάποια  μέρη της παράστασης είναι επικίνδυνα. Το στοιχείο κινδύνου δίνει μια νέα διάσταση στους θεατές, κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο συναρπαστικά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κάνουμε πρόβες, πριν από κάθε παράσταση. Μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού και τα λάθη».

Ποια προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει μέλος της ομάδας σας;     

«Δεν υπάρχουν προσόντα που να μπορούν να σας προετοιμάσουν για μια καριέρα στους  STOMP. Είναι ένα πολύ εξειδικευμένο πράγμα και όλοι μαθαίνουμε στη δουλειά. Έχουμε ανθρώπους που  ήταν τυμπανιστές  ή ακροβάτες  αλλά και κτηματομεσίτες ή σεφ, χωρίς κάποια προηγούμενη σχέση με το συγκεκριμένο είδος θεάματος».

 


 
 

Κάποια εμπειρία που ξεχωρίζετε, που θυμάστε ιδιαίτερα, στην πολυετή πορεία σας;

 

«Θα είναι πάντα στο μυαλό μου ως μία από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας μου, όταν παίξαμε  στο τελετουργικό κλείσιμο  των Ολυμπιακών Αγώνων, το  2012, στην πατρίδα μου, το Λονδίνο. Η ατμόσφαιρα, η ερμηνεία μας αλλά και η ενέργεια που είχαμε ήταν απίστευτα. Ήταν τιμή μου, που συμμετείχα».

 


 
 

Οι επισκέψεις σας στην Ελλάδα είναι συχνές. Κάποιες σκέψεις σας, κάποια συναισθήματά σας για τη χώρα μας και για το ελληνικό κοινό;          

 

«Αγαπάμε πολύ να εμφανιζόμαστε στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι είστε πάντα φιλόξενοι, και το κοινό συμμετέχει, εμπλέκεται στις παραστάσεις μας, πράγμα που μας ενδιαφέρει πολύ. Υπάρχουν δύο πράγματα που με κάνουν να ανυπομονώ ιδιαίτερα να έρθω στην Ελλάδα -πρώτα απ’ όλα, παίζουμε σε υπαίθριο χώρο στην Αθήνα, κάτι που  δεν κάνουμε πολύ συχνά κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεύτερον... το φαγητό! Γιαμ....Γιαμ..».

Πηγή κειμένου: 

naftemporiki