Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Speechless για τη φωνή των γυναικών



Η Σοφία Μαυραγάνη, με επιμονή στις κοινωνικο-πολιτικές προβληματικές εμπνέεται αυτή τη φορά από δημόσιους λόγους, διακηρύξεις, άρθρα και κείμενα και φέρνει στο φως τη θραυσματική και ανεπίσημη φωνή των γυναικών. Η παράσταση SPEECHLESS —στα όρια χορού, θεάτρου και μουσικής— επιχειρεί έναν ποιητικό, χειμαρρώδη λόγο, που ανατέμνει τη ραχοκοκαλιά των πρώιμων φεμινιστικών λόγων, αγγίζοντας ζητήματα που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να καίνε.

Τα σωζόμενα γραπτά της μοναχής Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν του 11ου αιώνα μ.Χ. η οποία κατέγραψε πρώτη θέματα γυναικείας σεξουαλικότητας καθώς και την εμπειρία του γυναικείου οργασμού, το πόνημά της Κριστίν ντε Πιζάν, «Η πόλη των κυριών» με το οποίο ο θεμέλιος λίθος για την φεμινιστική ρητορική μπήκε επισήμως για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα, μέχρι τις διαλέξεις της Βιρτζίνια Γουλφ σε νεαρές φοιτήτριες λογοτεχνίας και τον λόγο μάχιμων έγχρωμων αμερικανίδων του 19ου αιώνα· βρίσκουν όλα τη θέση τους στο SPEECHLESS.

 Η γυναικεία χειραφέτηση και ανεξαρτησία, ζητήματα ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, επανέρχονται διαρκώς και μοιάζουν όλο και περισσότερο σημερινά. Πως ακούμε, λοιπόν, σήμερα τον λόγο των γυναικών που ταξιδεύει μέσα στο χρόνο; Πως συνδεόμαστε με τη γυναικεία αφήγηση; Με έναν ιδιοσυγκρασιακό λυρισμό και με ποπ ανατάσεις, το SPEECHLESS γίνεται το κανάλι μέσα από το οποίο παρακολουθούμε τη φωνή των γυναικών έτσι όπως έχει ταξιδέψει ανά τα χρόνια και ανά τον κόσμο.

Speechless Σοφία Μαυραγάνη

Με τη λεπτή χιουμοριστική της ματιά και με διάθεση παιγνιώδους εξερεύνησης, η Σοφία Μαυραγάνη σε συνεργασία με τη Μάρθα Μαυροειδή, γνωστή για τη σύζευξη της παραδοσιακής με τη σύγχρονη μουσική, δίνουν μια απάντηση. Η Μαυροειδή δημιουργεί στο SPEECHLESS φωνητικές συνθέσεις για μια ορχήστρα δωματίου με όργανα τους ίδιους τους ερμηνευτές, ενώ οι Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης και Σάνια Στριμπάκου, εναλλάσσουν τη σκυτάλη  σε μια ερμηνευτικά απαιτητική παράσταση.

Info: 2 – 5 Ιουνίου, 21.00, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα, 2103222464