Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Πέθανε η εικαστικός Πιερέτ Μπλοκ



Η καλλιτέχνις Πιερέτ Μπλοκ, μορφή της αφηρημένης τέχνης και στενή φίλη του ζωγράφου Πιερ Σουλάζ, με τον οποίο μοιραζόταν την έλξη για το μαύρο, πέθανε στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της γκαλερί Karsten Greve που εξέθετε τα έργα της.

«Η κυρία Μπλοκ μάς άφησε ήσυχα τη νύχτα της 7ης Ιουλίου, σε ηλικία 89 ετών» αναφέρει η ανακοίνωση της γκαλερί, χαιρετώντας «μια μορφή της γαλλικής αφηρημένης τέχνης».


 
 
Το έργο της διακριτικής εικαστικού αποτελείται από αποτυπώματα, σειρές από μαύρες και λευκές τελείες, μουντζούρες, που μας κάνουν να σκεφτούμε ένα είδος διαμελισμού της γραφής, μια αναλογία, την οποία υπερασπιζόταν.
 

Τα υλικά που προτιμούσε ήταν το νήμα από αλογότριχα και η σινική μελάνη. Το μαύρο είναι πανταχού παρόν και παραπέμπει στο έργο του Πιερ Σουλάζ, του οποίου η Πιερέτ Μπλοκ ήταν στενή φίλη.


 
 

Γεννημένη το 1928, στο Παρίσι, και εγκατεστημένη στην Ελβετία στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Πιερέτ Μπλοκ άρχισε να εκθέτει έργα της κατά τη δεκαετία του 1950 και, από τότε, δεν σταμάτησε να τα παρουσιάζει σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.