Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μενδώνη : Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι προϊόν κλοπής



Το αίτημα για οριστική επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, στην Ελλάδα, επαναδιατυπώνει η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ποτέ δε θα αναγνωρίσει κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο καθώς τα γλυπτά αποτελούν προϊόν κλοπής.
Με αφορμή την κινητοποίηση των Διεθνών Επιτροπών για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, η κ. Μενδώνη σε δήλωσή της, στο STAR αναφέρεται στην νέα καμπάνια για την επιστροφή τους στο γενέθλιο τόπο τους.
Στο πλευρό της χώρας μας οι πρόεδροι των Διεθνών Επιτροπών που ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, ώστε τα αριστουργήματα του Φειδία να γυρίσουν πίσω στη χώρα που ανήκουν.
Η υπ. Πολιτισμού σημείωσε ότι :«Τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν προϊόν κλοπής και επομένως η Ελλάδα ποτέ δε θα αναγνωρίσει κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο». Αναφέρθηκε στο άνοιγμα της Ακρόπολης μετά την καραντίνα που έγινε πρώτη είδηση στα ξένα μέσα και υπογράμμισε την ανάγκη το Βρετανικό Μουσείο να επανεξετάσει τη στάση του.
«Είναι η ώρα το Βρετανικό Μουσείο να επανεξετάσει τη στάση του. Θέλει να είναι ένα μουσείο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και στην ψυχή των ανθρώπων ή θα παραμένει ένα αποικιοκρατικό μουσείο που θα φυλακίζει θησαυρούς που δεν του ανήκουν» τονισε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη.
Η υπουργός Πολιτισμού προχωρά στη σύσταση νέας συμβουλευτικής επιτροπής για την επανένωση των γλυπτών, με πρόεδρο το νομικό Χριστόφορο Αργυρόπουλο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ