Σάββατο 27 Ιουλίου 2024 -

Το λογοτεχνικό ταξίδι του Γιώργου Αποστόλου



Ο Γιώργος Αποστόλου εργάζεται εδώ και χρόνια ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πρόσφατα απέκτησε άλλη μία ιδιότητα, αυτή του συγγραφέα. Το 2015 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο «Αλκιβιάδης και τόσο πλήρως σε φαντάσθηκα..» (Ήτορ) και φέτος έκανε το επόμενο βήμα με μία ποιητική συλλογή «Η νύχτα των πενήντα ημερών» ( Ήτορ).

 Της Άρτεμις Μάντη

 Ο Αλκιβιάδης συνδέεται άρρηκτα με την εκπαιδευτική του ιδιότητα, αφού γεννήθηκε από τα αρχαία της Α’ Λυκείου. «Τα παιδιά κουράστηκαν να κάνουν τα ίδια και τα ίδια, γι αυτό ξεκίνησα μαζί τους να ανασυνθέτω τη μορφή του Αλκιβιάδη, αναζητώντας πληροφορίες για την ταυτότητα του. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο άνδρα που εντυπωσίασε τα παιδιά». Σε συνέχεια του διαφοροποιημένου μαθήματος ο κ.Αποστόλου έδωσε στους μαθητές τον Καισαρίωνα του Καβάφη, όπου υπάρχει και η φράση «τόσο πλήρως σε φαντάσθηκα». Έτσι ξεκίνησε η σύνθεση για τη δημιουργία του Αλκιβιάδη. «Για πρώτη φορά άρχισα να συλλαμβάνω ένα θεατρικό έργο με ήρωα τον Αλκιβιάδη».

 

 

Ένας από τους ανθρώπους που τον έχει γοητεύσει και εμπνεύσει είναι η Ζακλίν ντε Ρομιγί, καθώς πρόκειται για μια γυναίκα αφοσιωμένη στον ελληνικό πολιτισμό. «Συνέλαβα πως βρίσκεται στο σπίτι της και φαντάζεται τον Αλκιβιάδη να μπαίνει και να συνθέτει το βιβλίο της «Αλκιβιάδης». Από το σαλόνι της παρελαύνουν ο Θουκυδίδης, οι τρεις γυναίκες της ζωής του πρωταγωνιστή, ο Σωκράτης και πολλοί ακόμα». Το βιβλίο έχει μεν διδακτικό περιεχόμενο, αλλά χαρακτηρίζεται και από τη διαχρονικότητα. «Ο Αλκιβιάδης είναι ένας άνθρωπος του σήμερα».

 

Πρόκειται αναμφισβήτητα για έναν από τους πιο πολυσυζητημένους πολιτικούς της αρχαίας Ελλάδας, ο οποίος ίσως έχει κοινά με τους εν ενεργεία ταγούς. Στον κ.Αποστόλου έρχονται στο μυαλό ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης  «Μετά την ολοκλήρωση του έργου συναντούσα πολλές δημοσιεύσεις στον ξένο τύπο που παραλλήλιζαν τον Αλκιβιάδη με το φαινόμενο Βαρουφάκη και τον, για πολλούς, τυχοδιωκτικό τρόπο που λειτούργησε το περσινό καλοκαίρι».

 

 

Στα 45 χρόνια που έζησε δημιούργησε φανατικούς οπαδούς και ορκισμένους εχθρούς, αναρωτιέται κανείς γιατί να επιλέξει τον Αλκιβιάδη για πρωταγωνιστή. «Από μικρό με συγκινούσαν τρεις μορφές, ο Χριστός, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Αλκιβιάδης. Έχουν κοινό στοιχείο ότι πέθαναν νέοι. Μου αρέσει ότι Αλκιβιάδης γοήτευε όλο τον κόσμο ως άνθρωπος. Πρόκειται για μία μοναδική αντανάκλαση της έννοιας του τραγικού, που εύκολα μπορεί να συνδέσει ένας δάσκαλος με το παρόν».

 

 

Η θεατρικότητα είναι διάχυτη σε όλη την ιστορία, γι αυτό και τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του προσέγγισε τον συγγραφέα μία θεατρολόγος. «Το έργο ανέβηκε και αγκαλιάστηκε από τον κόσμο.» Για 6 παραστάσεις ο Αλκιβιάδης ζωντάνεψε στη σκηνή του θεάτρου Βαφείου «Λάκης Καραλής» υπό την σκηνοθεσία της Μαρίας Παναγιωτοπούλου.

 

Το ταξίδι του Αλκιβιάδη όμως συνεχίζεται. Όπως αποκάλυψε ο συγγραφέας πριν από 3 μήνες του ανακοινώθηκε πως ένας Έλληνας δεύτερης γενιάς, αποφάσισε να πάρει μέρος σε διαγωνισμό Ελληνομάθειας υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με το βιβλίο του. «Ο Αλκιβιάδης θα συμμετέχει στον διαγωνισμό και ήδη μεταφράστηκε στα αγγλικά!» Η περιπέτεια της μετάφρασης ήταν μία αρκετά δημιουργική περίοδος, αφού συναντήθηκε με τον διαγωνιζόμενο και είδαν μαζί τις διαφοροποιήσεις της μετάφρασης. «Υπάρχουν πολλές ελληνικές λέξεις και στα αγγλικά όπως δήμος, Νέμεσις». Αναρωτιέται βέβαια κανείς πως φαίνεται σε κάποιον φιλόλογο να μην ακούει την ελληνική γλώσσα σε ένα βιβλίο με πρωταγωνιστή τον αρχαίο ελληνισμό. «Τον άκουγα να απαγγέλει στα αγγλικά και μου άρεσε. Ίσως αυτό που με γοήτευσε ήταν ότι στα αγγλικά άκουγα ελληνικά!»

 

 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και η ποιητική του συλλογή. «Τα ποιήματα είναι πολύ πιο προσωπικά και κινούνται φυσικά σε διαφορετική τροχιά από τον Αλκιβιάδη».Παρόλο που για τον Αλκιβιάδη χρειάστηκε έρευνα και αρκετός καιρός, η ποιητική συλλογή γεννήθηκε εντελώς ξαφνικά, όπως τονίζει και ο ίδιος. «Τα έγραφα την ώρα που ξύπναγα για το σχολείο πριν ξημερώσει και μου βγήκαν μάλλον σαν αναφιλητό». Η ώρα συγγραφής των ποιημάτων δικαιολογεί και τον τίτλο της συλλογής, «Η νύχτα των 50 ημερών». Όπως υποστηρίζει και ο ίδιος όταν κανείς γράφει πρέπει να το κάνει αβίαστα με το ένστικτό του. Ακριβώς αυτό συνέβη και με τα ποιήματά του, αφού ως αφόρμηση είχαν την καθημερινή ζωή του.

 

Όπως έγραψε και ο Δήμος Χλωπτσιούδης σε κριτική του, ο Γιώργος Αποστόλου με ποιητική ειλικρίνεια και χωρίς να επιδιώκει τον εύκολο εντυπωσιασμό, στα πρώτα του ποιητικά βήματα δίνει πολύ θετικά δείγματα με τη μεστότητα του λόγου του. Επιφανειακά ακαλλιέργητη η γραφή του μιλά με αμεσότητα και εκφράζει οικουμενικές αγωνίες των ανθρώπων.

 

 Ο ταλαντούχος Γιώργος Αποστόλου παραμένει δημιουργικός και ετοιμάζει νέα πράγματα, που σύντομα θα ανακοινωθούν!