Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Lockdown:To βιβλίο-θρίλερ που πρόβλεψε την πανδημία..



Ένα βιβλίο που γράφηκε το 2005 από ένα Σκωτσέζο συγγραφέα, τον Peter May, κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα. Είναι το «Lockdown» που μιλούσε για μια πανδημία και όταν πρωτοπαρουσιάστηκε απορρίφθηκε γιατί χαρακτηρίστηκε… μη ρεαλιστικό!

Η ιστορία του εξελίσσεται στο Λονδίνο, το οποίο αποτελεί το κέντρο μιας παγκόσμιας πανδημίας η οποία ανάγκασε τις αρχές να προχωρήσουν στο μέτρο. Δεν είναι όλο αποτέλεσμα της φαντασίας του συγγραφέα. Χρησιμοποίησε έγγραφα προετοιμασίας βρετανικών και αμερικανικών αρχών που χρονολογούνται από το 2002 για να το κάνει όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται.

«Όταν έγγραφα το βιβλίο, οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι η γρίπη των πτηνών θα ήταν το επόμενο παγκόσμιο επεισόδιο πανδημίας», εξήγησε ο συγγραφέας στο CNN. «Ηταν τρομακτικό αλλά και πραγματική πιθανότητα, έτσι έκανα μεγάλη έρευνα και κατέληξα στην ιδέα «τι θα γίνει αν η πανδημία ξεκινήσει στο Λονδίνο;». Τι θα γίνονταν αν μια πόλη όπως αυτή έμπαινε σε lockdown;»

Η γρίπη των πτηνών και ο κορωνοϊός είναι πολύ διαφορετικοί, αλλά το σενάριο του lockdown έγινε πραγματικότητα με εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτοπεριορισμό για να αποτραπεί η εξάπλωση.

Ο εκδότης είναι αισιόδοξος για τις πωλήσεις δεδομένου ότι τα όσα περιγράφει είναι κοντά στην σημερινή πραγματικότητα. Πριν από χρόνια άλλοι εκδότες το είχαν απορρίψει ως «εξαιρετικά μη ρεαλιστικό και παράλογο». Ετσι, ο συγγραφέας το έβαλε στο συρτάρι και με τον καιρό ξέχασε ότι το έγγραψε. Το θυμήθηκε όταν ένας θαυμαστής του ζήτησε να γράψει κάτι σχετικό με τον κορωνοϊό. «Το σκέφτηκα για ένα λεπτό πριν συνειδητοποιήσω ότι το έχω κάνει. Όταν το είπα στον εκδότη μου σχεδόν έπεσε από την καρέκλα. Πέρασε όλη τη νύχτα διαβάζοντάς το και το επόμενο πρωϊ μου είπε ότι είναι θαυμάσιο και πρέπει να δημοσιευτεί τώρα».

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο μόνο στο βρετανικό Amazon.