Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον Γιώργο Μεσσάλα



Βαθιά θλίψη για την απώλεια του Γιώργου Μεσσάλα εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ), κάνοντας λόγο για έναν «άοκνο «εργάτη» του Θεάτρου, έναν άνθρωπο με ευγένεια και ήθος, έναν ηθοποιό, σκηνοθέτη και ιδρυτή του «Μοντέρνου Θεάτρου», που «σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε την Τέχνη του με ζήλο και πάθος».

Ο Γιώργος Μεσσάλας γεννήθηκε στο Αιγάλεω και μετά την φοίτησή του σε δραματική σχολή έκανε τα πρώτα του θεατρικά βήματα, συνεργαζόμενος με πολλούς θιάσους της εποχής. Ωστόσο, σταθμός στη ζωή και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία υπήρξε, σύμφωνα με το ΚΘΒΕ, η γνωριμία και η συνεργασία του με μία τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο του θεάτρου, τον Αλέξη Σολωμό, στο «Θέατρο Προσκήνιο». Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες της ζωής του έγραφε βιβλίο για εκείνη την περίοδο.

Άλλος μεγάλος σταθμός στην πορεία του ήταν η συνεργασία του με τον σπουδαίο Αλέξη Μινωτή επί μια δεκαετία -από το 1974 ώς το 1984- όταν, εκείνος, ήταν γενικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Στην πορεία τους συνέδεσε και προσωπική φιλία. Όταν πέθανε ο Αλέξης Μινωτής τού κληροδότησε τα θεατρικά του κοστούμια. Το 1973 ίδρυσε την δική του θεατρική στέγη, το «Μοντέρνο Θέατρο», όπου ανέβασε ως σκηνοθέτης και πρωταγωνίστησε σε πολυάριθμα έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Παράλληλα, σκηνοθέτησε παραστάσεις του Εθνικού αλλά και του ελεύθερου θεάτρου και συμμετείχε σε περιοδείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από το 1992 έως το 2012 στέγασε τις θεατρικές του αναζητήσεις στο θέατρο «Αλκυονίδα». Επίσης, συμμετείχε σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφο, τη χρυσή εποχή της δεκαετίας του '60. Με το ΚΘΒΕ συνεργάστηκε μία φορά, το 1991, όταν σκηνοθέτησε δύο μονόπρακτα νεοελληνικά έργα των Βασίλη Ζιώγα («Η κωμωδία της μύγας») και Παύλου Μάτεσι («Η τελετή»).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ