Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η «Μαντάμα Μπαττερφλάι» στη νέα διαδικτυακή τηλεόραση της Λυρικής



H Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την GNO TV, τη νέα διαδικτυακή τηλεόραση για την όπερα, το μπαλέτο, τη μουσική αλλά και το μουσικό θέατρο, η οποία κάνει δυναμική έναρξη την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 με την πρώτη διαδικτυακή προβολή της σπαρακτικής «Μαντάμα Μπαττερφλάι» και τη διεθνώς καταξιωμένη υψίφωνο Ερμονέλα Γιάχο στον ρόλο του τίτλου.

Πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία της ΕΛΣ που στόχο έχει να διαδώσει το καλλιτεχνικό έργο του ελληνικού λυρικού θεάτρου σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι η πρεμιέρα αυτή συντελείται σε μια συγκυρία ιδιαίτερα δύσκολη, με την πανδημία της Covid-19 να πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη και τις παραστάσεις της ΕΛΣ να έχουν ανασταλεί λόγω των περιοριστικών μέτρων και του lockdown, η νέα αυτή υπηρεσία αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στις πρωτόγνωρες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, δηλώνοντας έτοιμη να ανταποκριθεί επάξια σε μια εποχή με νέα δεδομένα.

Άλλωστε, η ισχυρή παρουσία και ταυτότητα της ΕΛΣ, καθώς και οι αδιαμφισβήτητα ποιοτικές παραγωγές της, μπορούν να τύχουν υψηλής αποδοχής και αναγνώρισης από τη διαδικτυακή αγορά του λυρικού θεάτρου παγκοσμίως.

Η «Μαντάμα Μπαττερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι αποτελεί την πρώτη όπερα που ανέβασε η ΕΛΣ στην ιστορία της, το 1940. Η ίδια όπερα πρόκειται να εγκαινιάσει και την ψηφιακή σκηνή της, που δεν είναι άλλη από την GNO TV.

Η μαγνητοσκόπηση της παραγωγής έγινε με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας με σκοπό να προσφέρει μια υψηλή εμπειρία θέασης και ακρόασης στο κοινό, ενώ οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελληνικούς, αγγλικούς ή γαλλικούς υπότιτλους.

Στον ρόλο του τίτλου θα απολαύσουμε τη μοναδική Ερμονέλα Γιάχο, ενώ στους βασικούς ρόλους θα την πλαισιώνουν οι: Τζανλούκα Τερρανόβα, Διονύσης Σούρμπης, Χρυσάνθη Σπιτάδη κ.ά. Τη μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Λουκάς Καρυτινό, ενώ τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Ούγκο ντε Άνα. Τον σχεδιασμό προβολών υπογράφει ο Σέρτζιο Μετάλλι - Ideogamma SRL, τους φωτισμούς ο Βαλέριο Αλφιέρι, ενώ τη διεύθυνση χορωδίας ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Συμμετέχουν η ορχήστρα και η χορωδία της ΕΛΣ.

Η «Μαντάμα Μπαττερφλάι» θα είναι διαθέσιμη στο κοινό από τις 25 Νοεμβρίου 2020, μέσω του nationalopera.gr/GNOTV, εντός και εκτός Ελλάδας με εισιτήριο των 10 ευρώ, δίνοντας την ευκαιρία στον θεατή να απολαύσει τη σπουδαία αυτή παραγωγή τον χρόνο που ο ίδιος θα επιλέξει από την άνεση του σπιτιού του.

Τον Δεκέμβριο, στην GNO TV πρεμιέρα θα κάνει η νέα παραγωγή του «Δον Κιχώτη» από το μπαλέτο της ΕΛΣ, την οποία στα τέλη του μηνός θα διαδεχθεί ο «Ντον Τζοβάννι», μια διεθνής συμπαραγωγή της ΕΛΣ με τις Όπερες του Γκαίτεμποργκ και της Κοπεγχάγης.

Από τις αρχές Ιανουαρίου το πρόγραμμα της GNO TV θα είναι πλήρες, υποσχόμενο να προσφέρει στους θεατές μια μεγάλη ποικιλία παραστάσεων της ΕΛΣ. Πρόκειται για παραστάσεις όπερας, μπαλέτου, μουσικού θεάτρου, φεστιβάλ, νέες αλλά και παλαιότερες παραγωγές, καθώς επίσης παιδικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η μετάδοση των παραστάσεων της GNO TV θα πραγματοποιείται μέσω του παγκόσμιου δικτύου παράδοσης περιεχομένου Akamai. Πρόκειται για μια κορυφαία υπηρεσία η οποία υπόσχεται να διασφαλίσει μεταδόσεις ασφαλείς και γρήγορες, προσιτές σε κάθε συσκευή και τοποθεσία.

«Οι δύσκολες συνθήκες των τελευταίων μηνών μάς έδωσαν την ώθηση να ανεβάσουμε τις ταχύτητές μας και να φέρουμε το μέλλον λίγο πιο κοντά μας. Με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε μια νέα πλατφόρμα παρουσίασης του έργου μας – μια νέα ψηφιακή σκηνή –, που θα κάνει το καλλιτεχνικό μας έργο προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο» αναφέρει μεταξύ άλλων ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης

Η GNO TV υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Πληροφορίες / Κρατήσεις: nationalopera.gr/GNOTV