Τετάρτη 08 Μαΐου 2024 -

Φόρος τιμής στην μνήμη των 3.700 Ελλήνων θυμάτων στο Μαουτχάουζεν



Με τρισάγιο, ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων αλλά και παρουσίαση του μνημειώδους έργου του Μίκη Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν», ο Ελληνισμός θα τιμήσει την ερχόμενη Κυριακή, 6 Μαΐου, στις πρώην εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν της 'Ανω Αυστρίας, την μνήμη των 3.700 Ελλήνων που υπήρξαν εκεί θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην τελετή στο ελληνικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 73 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης, θα παραβρεθούν εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας με επικεφαλής τον επιτετραμμένο της Ελλάδας στην Αυστρία Νικόλαο Σαπουντζή. Θα παραβρεθούν επίσης εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας, μαζικοί φορείς και μέλη της Ομογένειας, ενώ τα τέσσερα τραγούδια του «Μαουτχάουζεν» θα παρουσιάσει το μουσικό σχήμα της Βιέννης «Οι Έλληνες».

Στην φετινή, μεγάλη κοινή τελετή στο κεντρικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, που θα προηγηθεί εκείνων στο ελληνικό μνημείο και στα εθνικά μνημεία των άλλων χωρών, και στην οποία αναμένονται δεκάδες επίσημες αντιπροσωπείες και πολλές χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ευρώπη, θα παραστεί η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αυστρίας με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Από την τελετή θα απουσιάζουν, καθώς θεωρούνται από τους οργανωτές «ανεπιθύμητα» και ως εκ τούτου δεν προσκλήθηκαν, τα μέλη της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού που προέρχονται από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο συγκυβερνά με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Κουρτς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μαουτχάουζεν Βίλι Μέρνι, για τους οργανωτές των τελετών, η εμφάνιση πολιτικών του Κόμματος των Ελευθέρων θα αποτελούσε μία «νέα ταπείνωση» για τους επιζώντες του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, έξω από το ομώνυμο χωριό 170 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης, ιδρύθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές, πριν από 80 χρόνια, τον Αύγουστο του 1938 -- λίγους μήνες μετά από την προσάρτηση της Αυστρίας στο γερμανοναζιστικό Τρίτο Ράιχ στις 12 Μαρτίου 1938 -- αρχικά για να μεταφερθούν εκεί κρατούμενοι από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου και μετά από το Άουσβιτς.