Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής



Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε από τον υπουργό πολιτισμού Ζακ Λανγκ, στο Παρίσι, το 1982, και πέρασε τα γαλλικά σύνορα το 1985, με την Αθήνα, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, να γίνεται η πρώτη - εκτός Γαλλίας- πόλη, στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής.

Στα επόμενα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έγινε ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε χρόνο, στις 21 Ιουνίου, πρώτη ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, σε περισσότερες από 22 χώρες.

Κάθε χρόνο, αυτή την ημέρα, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορα άλλα μέρη, παρουσιάζοντας συναυλίες από όλο το μουσικό φάσμα.

Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής μουσικής γιορτής, την Τετάρτη 21 Ιουνίου, πραγματοποιούνται συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, με τη φροντίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 


 
 

Οι εκδηλώσεις αναλυτικά

 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 
Πατησίων 44, Αθήνα 
Αίθουσα Βωμού: Συναυλία Κλασσικής Μουσικής,  
Ώρα έναρξης 13:00 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής παρουσιάζοντας μια πρωτότυπη σύμπραξη διπλωματούχων μουσικών κλασσικής μουσικής στην «αίθουσα του Βωμού». Πρόκειται για ένα κουαρτέτο το οποίο απαρτίζεται από την Κατερίνα Τοπαλίδου στο πιάνο, τη Μαρία Λούκα στο βιολί, την Κλεοπάτρα Κυρτάτα στο φλάουτο και τον Σταύρο Παργινό στο βιολοντσέλο

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα
Κήπος του Μεγάρου Μουσικής, ώρα 20.00

Το Μέγαρο Μουσικής συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε μια μεγάλη μουσική βραδιά στον καταπράσινο κήπο.

Santa Barbara Guitar Orchestra
Ένα μελωδικό ταξίδι στις μουσικές του κόσμου: από το ανδαλουσιανό παραδοσιακό τραγούδι «El Vito», Χαμπανέρα» της Κάρμεν του Georges Bizet μέχρι το κοσμαγάπητο «Libertango» του Ástor Piazzolla, καθώς και διασκευές για κιθάρα μουσικών θεμάτων από μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες όπως οι ταινίες «Δρόμοι της φωτιάς» και «Οι πειρατές της Καραϊβικής». 
Μαρίτα Παπαρίζου μετζοσοπράνο, Γιάννης Γεωργιάδης βιολί, Διονύσης Αγαλιανός τρομπέτα, Μιχάλης Τασόπουλος πιάνο, Γιάννης Κορδής τύμπανα. Σολίστ Κιθάρας: Αχιλλέας Ακριτίδης, Σπύρος Κουκάκης, Ταξιάρχης Κούντριας. Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Παπαρίζος.

 Παιδική Χορωδία Ωδείου Αθηνών «Μικροί Μουσικοί» 
Αποσπάσματα από θρησκευτικά έργα, εβραϊκούς ύμνους, γαλλικά παιδικά τραγούδια, παραδοσιακά κομμάτια από την Τζαμάικα, την Αφρική, την Ελλάδα και την Αγγλία, και ένα μουσικό παιχνίδι από τη Νότια Αφρική.
Διδασκαλία: Χριστίνα Μιχαλάκη, καλλιτεχνική διεύθυνση: Καλλιόπη Γερμανού.


 
 

Χρήστος Μαράντος
Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστρίας, ο πιανίστας Χρήστος Μαράντος θα ερμηνεύσει το πρώτο μέρος της σονάτας Hammerklavier του Ludwig van Beethoven, το δεξιοτεχνικό Liebestraum (Όνειρο αγάπης) του Franz Liszt και ένα σύντομο απόσπασμα από το έργο «Askese» (2017), το οποίο συνέθεσε φέτος ο Herbert Lauermann για το Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη τον ερχόμενο Οκτώβριο.

 

Ακαδημία Νέων Μουσικών της ΚΟΑ 
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι: Σερενάτα για έγχορδα σε ντο μείζονα, έργο 48 
Μουσική διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου.
Είσοδος ελεύθερη

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
25ης Μαρτίου και Παραλία, Θεσσαλονίκη
Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ώρα 21.00

 Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζουν για μία ακόμη χρονιά μαζί την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής προσφέροντας στο κοινό μία μοναδική συναυλία, που ενώνει επί σκηνής τους ταλαντούχους μουσικούς της MOYSA με τους καταξιωμένους συναδέρφους τους της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε μία πραγματική γιορτή της μουσικής.

 Το πρόγραμμα ξεκινά με την Εισαγωγή από την τρίπρακτη όπερα μπούφα «Ο φαρμακοποιός» του Haydn, μία εξωστρεφή και συνάμα βαθιά συναισθηματική κωμωδία. Η μουσική του Haydn αφηγείται με ευαισθησία την ιστορία της Grilletta που την διεκδικούν ο γέρος φαρμακοποιός Sempronio και ο νεαρός μαθητευόμενός του Mengone, αλλά τη χάνουν και οι δυο τους από τον γοητευτικό και πολυμήχανο Volpino. Η ΚΟΘ και η MOYSA θα βρεθούν μαζί επί σκηνής σε αυτό το δροσερό έργο του Haydn.

Στη συνέχεια, δύο ιδιαιτέρως ταλαντούχες νέες βιολονίστριες, οι οποίες επιλέχθηκαν μετά από ακροάσεις, θα ερμηνεύσουν με τη συνοδεία της ΚΟΘ τα πρώτα μέρη από δύο υπέροχα και απαιτητικά έργα του σχετικού ρεπερτορίου. Η Αριέτα Λιάτση θα ερμηνεύσει το πασίγνωστο α΄ μέρος από το αριστουργηματικό «Κοντσέρτο για βιολί σε μι ελάσσονα, op. 64» του Mendelssohn, ενώ η Μαρία Τσόγια-Ραζάκοβα το πλούσιο σε αντιθέσεις και ιδιαίτερα λυρικό α΄ μέρος από το «Κοντσέρτο για βιολί αρ.5, έργο 37» του Vieutemps.

Στο δεύτερο μέρος, η ΚΟΘ παρουσιάζει ολόκληρη την «5η Συμφωνία» του Τσαϊκόφσκι, η οποία είναι δομημένη γύρω από το χαρακτηριστικό «θέμα της Μοίρας», όπως έχει ονομαστεί, πάνω στο οποίο ο συνθέτης αναπτύσσει διάφορες νοητικές διαδρομές υπαρξιακού χαρακτήρα, ξεκινώντας από τον θάνατο για να καταλήξει σε ένα θριαμβευτικό φινάλε, με το οποίο υμνεί τη ζωή. Διευθύνει ο Μιχάλης Οικονόμου.

Βιολί: Αριέτα Λιάτση
Βιολί: Μαρία Τσόγια-Ραζάκοβα

Είσοδος δωρεάν, με δελτία εισόδου
Πληροφορίες: 2310 895938-9

 


 
 

Εθνική Λυρική Σκηνή 
Σταθμός Μετρό Συντάγματος, ώρα 12.30 μ.μ.

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της  Ευρωπαϊκής ημέρας Μουσικής η Εθνική Λυρική Σκηνή  θα δώσει συναυλία  την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 στις 12.30 το μεσημέρι στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό - Σταθμός Μετρό Συντάγματος.

Συντελεστές Συναυλίας Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Μαρία Μητσοπούλου (υψίφωνος), Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος), Ελένη Βουδουράκη (μεσόφωνος), Πέτρος Μαγουλάς (βαθύφωνος). Πιάνο - Φρίξος Μόρτζος. Είσοδος Ελεύθερη.