Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Ένα μοναδικό γκαλά μπαλέτου στο Ηρώδειο



Μια παράσταση μπαλέτου που έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο έρχεται, στις 5 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο,  το οποίο θα μεταμορφωθεί σε αίθουσα κλασικού χορού και θα υποδεχθεί 12 από τους σπουδαιότερους πρώτους χορευτές και σολίστ των θεάτρων Μπολσόι της Μόσχας και Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης σε ένα πολυσυλλεκτικό θέαμα, με τη συμμετοχή χορευτών και από το θέατρο Λα σκάλα του Μιλάνου.

Οι λάτρες του κλασικού χορού γνωρίζουν καλά το συναίσθημα της αδημονίας για εκείνες τις μοναδικές στιγμές των μεγάλων μπαλετικών έργων, όπου τα βήματα της χορογραφίας και η μουσική σύνθεση πλέκονται και σκαρφαλώνουν στο υψηλότερο σημείο του συναισθήματος.


PICASA
 

Η παράσταση αποτελεί μια συρραφή των στιγμών κορύφωσης στις πιο διάσημες παραστάσεις κλασικού μπαλέτου, στιγμές που για τους χορευτές αποτελούν το οξυγόνο τους και για μας τους θεατές ένα δώρο της Τέχνης.

Το γκαλά -που θα παρουσιαστεί κάτω από την Ακρόπολη- συγκεντρώνει εμβληματικές χορογραφίες από έργα του κλασικού ρεπερτορίου όπως η «Λίμνη των Κύκνων», η «Ωραία Κοιμωμένη», η «Ζιζέλ», ο «Δον Κιχώτης», η «Κάρμεν», η «Μπαγιαντέρα» κ.ά.


 
 

Πρωταγωνιστής ένας από τους σπουδαιότερους πρίνσιπαλ σολίστ των μπαλέτων Μπολσόι, ο Ντενίς Ρόντκιν, πλαισιωμένος από 11 σπουδαίους χορευτές της Ρωσίας -πρίνσιπαλ σολίστ και πρώτοι σολίστ από τα δύο μεγαλύτερα θέατρα της χώρας, το Μπολσόι της Μόσχας και το Μαριίνσι της Αγίας Πετρούπολης.

Η εμβληματική σκηνική παρουσία του Ρόντκιν αποτελεί τρανή απόδειξη των ιδιοτήτων του: η υπερχειλίζουσα ενέργειά του, η απαράμιλλη τεχνική του και η εκφραστικότητά του τον έχουν δικαιολογημένα καταστήσει έναν από τους καινούργιους μύθους στον χώρο του κλασικού μπαλέτου.


@_DAMIR_YUSUPOV
 

Με δασκάλους τούς Νικολάι Τσισκαρίτζε και Γιούρι Βλαντίμιροφ, ο χορευτής που ξεπήδησε από το Κρατικό Ακαδημαϊκό Χοροθέατρο της Μόσχας Γκζελ, εξελίχθηκε σε έναν καλλιτέχνη της σκηνής με απαράμιλλη εκφραστικότητα και τεχνική ικανότητα που έχει ξεχωρίσει μέσα από πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους, δύο από τους οποίους, πάντα σε χορογραφία του Γιούρι Γκριγκορόβιτς,  απολαύσαμε και στην Αθήνα -τον «Καρυοθραύστη», τον Δεκέμβριο του 2017 στο Μέγαρο Μουσικής, και τον «Σπάρτακο», τον Οκτώβριο του 2018 στο Ηρώδειο.


 
 

Από το θέατρο Μπολσόι, εκτός από τον Ντένις Ρόντκιν θα δούμε επί σκηνής -μεταξύ άλλων- τους Άννα Νικούλινα (πρώτη χορεύτρια), Ελεονώρα Σεβενάρ (σολίστ), Μιχαήλ Λομπούκιν (πρώτος χορευτής), από το θέατρο Μαριίνσκι τους Ρενάτα Σακίροβα (πρώτη χορεύτρια) και Αλεξέι Τιμοφέγιεφ (σολίστ), ενώ από το θέατρο Λα σκάλα του Μιλάνου συμμετέχουν οι Νικολέτα Μάνι (πρώτη χορεύτρια) και Τιμοφέι Αντριτζασένκο (πρώτος χορευτής).  


 
 

Το γκαλά μπαλέτου θα πραγματοποιηθεί με πληρότητα 50% και την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων που θέσπισε η Ελληνική Κυβέρνηση για την πραγματοποίηση ζωντανών θεαμάτων σε ανοιχτά θέατρα.