Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο



Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums - ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε, από το 1977, τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, κατά την οποία η είσοδος σε όλα τα Μουσεία είναι ελεύθερη.

Φέτος, το τιμώμενο Μουσείο, που έχει επιλεγεί από το ICOM, είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό, τόσο για την προσφορά του στον πολιτισμό, όσο και για τον πανελλήνιο χαρακτήρα των συλλογών του, που εκπροσωπούν τις πανανθρώπινες αξίες.

 

«Μουσεία και πολιτιστικά τοπία»

Κάθε χρόνο, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα, που αφορά στα Μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2016, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει, κύρια αποστολή των οποίων είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτηριακό κέλυφος του Μουσείου, είτε έξω από αυτό.

 


 
 

«Θα πρέπει, λοιπόν, παρέχοντας τεχνογνωσία, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον,  συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού», όπως αναφέρει το ελληνικό τμήμα του ICOM.

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει σήμερα την τιμητική του, καθώς από τις 7 το απόγευμα θα απευθυνθούν χαιρετισμοί και ομιλίες του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά, της προέδρου του ελληνικού τμήματος του ICOM, Αλεξάνδρας Μπούνια, του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη και της διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρίας Λαγογιάννη.

 

Θα ακολουθήσει συναυλία με έργα του Άστορ Πιατσόλα από την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, με σολίστ τον Χρήστο Ζερμπίνο, καθώς και απαγγελία των 24 ραψωδιών της «Οδύσσειας» από το Εθνικό Θέατρο, στην αίθουσα του Βωμού (12:00 - 24:00 με διακοπή από 18.00  - 20.30), δράση - προάγγελο της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες» που ετοιμάζει το Μουσείο για την επέτειο των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του.