Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

CineDoc: Το ντοκιμαντέρ «The Forecaster» ανοίγει φέτος την αυλαία



Με μια ειδική προβολή στο κλίμα των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων μηνών ανοίγει φέτος την αυλαία το CineDoc, με το γερμανικό ντοκιμαντέρ «The Forecaster» του Marcus Vetter, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών [Σίνα 31, Αθήνα]. Η προβολή του CineDoc - που πλέον μετράει επτά χρόνια παρουσίας - πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe.

Υπολογιστικό μοντέλο βασισμένο στον αριθμό π

Ο Martin Armstrong, πρώην τρισεκατομμυριούχος οικονομικός σύμβουλος που ζει στις ΗΠΑ,ανέπτυξε ένα υπολογιστικό μοντέλο βασισμένο στον αριθμό π και σε άλλες κυκλικές θεωρίες, το οποίο του επέτρεψε να προβλέψει με εκπληκτική ακρίβεια οικονομικές κρίσεις, όπως η «Μαύρη Δευτέρα» του 1987 ή η οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας. Στις αρχές της δεκαετίας 1980, ο Armstrong ίδρυσε την εταιρία οικονομικών προβλέψεων και συμβούλων «Princeton Economics International», με διεθνές πελατολόγιο.


 
 

Όταν η αναγνώρισή του μεγάλωσε και εξέχοντες τραπεζίτες της Νέας Υόρκης τον κάλεσαν να τους βοηθήσει στη χειραγώγηση των αγορών, ο Armstrong αρνήθηκε επανειλημμένα. Το 1999, το FBI εισέβαλε στα γραφεία της εταιρείας του, κατάσχεσε το υπολογιστικό του μοντέλο και τον κατηγόρησε για απάτη τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

 


 
 

Μετά την 1η Οκτωβρίου 2015

 

Όταν ο Άρμστρονγκ αρνήθηκε να παραδώσει στην κυβέρνηση τον κώδικα του μοντέλου του, οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου και κρατήθηκε για επτά χρόνια χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη. Επρόκειτο άραγε για μια προσπάθεια να τον αποτρέψουν από το να ανοίξει δημόσια συζήτηση για την πραγματική απάτη χρεών που «χτιζόταν» εδώ και δεκαετίες;


 
 

Ο Armstrong, που προβλέπει ότι μια κρίση δημόσιου χρέους θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την 1η Οκτωβρίου 2015, θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου για να μας εξηγήσει τις λεπτομέρειες αυτού του σημείου καμπής, που το υπολογιστικό του μοντέλο προέβλεψε πριν από πολλά χρόνια.

 

Την ταινία θα παρουσιάσουν ο πρωταγωνιστής, Martin Armstrong, και ο  σκηνοθέτης, Marcus Vetter. Η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα θα μεταδοθεί ζωντανά σε έξι ακόμα χώρες, σε αίθουσες που θα προβάλουν ταυτόχρονα την ταινία (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Δανία, Ιταλία και Κύπρο).  Στην Ελλάδα, η ταινία και η συζήτηση θα μεταδοθούν ζωντανά και από το Φεστιβάλ AegeanDocs στη Μυτιλήνη, τον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη και τον κινηματογράφο Cineland Παντελής στο Ρέθυμνο. 


 
 

Η επίσημη έναρξη και πρεμιέρα του φετινού CineDoc θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με την προβολή του βραβευμένου σουηδικού ντοκιμαντέρ «Bikes vs Cars» του Fredrik Gertten, με θέμα πώς το ποδήλατο μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας στις πόλεις.

Βραβευμένα ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ

Από το 2009, το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Τις προβολές, που διαρκούν όλο τον χρόνο, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις. 


 
 

Από φέτος, το CineDoc είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Moving Docs, που επιδιώκει την ταυτόχρονη διανομή και προβολή επιλεγμένων ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, σε συνεργασία με το European Documentary Network και με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe ΕΕ.