Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Art-Athina 2016: Ραντεβού με την ανεξάντλητη Τέχνη



Η μακροβιότερη έκθεση Σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα, μας περιμένει στο Φάληρο μέχρι και την Κυριακή. 

Με το σύνθημα του Γενικού Διευθυντή της φουάρ Αλέξη Κανιάρη πως «Οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να μπουν στον “πάγο” και να “ξεπαγώσουν” όταν τελειώσει η κρίση», Έλληνες και ξένοι δημιουργοί παρουσιάζουν όλες τις τάσεις της σύγχρονης τέχνης. 
Με μία γρήγορη ματια:

Αφιέρωμα στον Γιώργο Λάππα 
Η πρώτη επαφή σου με την έκθεση, είναι μέσα από το έργο του Γιώργου Λάππα. Ενα δωμάτιο, φόρος τιμής στον καλλιτέχνη που έφυγε στα 66 του χρόνια απο τη ζωή, με ένα χαρακτηριστικό δείγμα των έργων του. 

Βάλε λέξεις στη σειρά
Ακολουθεί μια γωνιά για παιδιά, μικρά, αλλά και αυτά που κρύβουμε μέσα μας. Σκύβεις πιάνεις μια λέξη από πεταμένα χαρτάκια στο πάτωμα και δημιουργείς φράσεις στον τοίχο. Αν θέλεις, συμμετέχεις στο κολάζ που υπάρχει, τοποθετώντας στον πίνακα, κάτι που έχεις στις τσέπες  ή στην τσάντα σου. 

Τα γλυπτά της Αλεξ Μυλωνα
Ένα περίπτερο που διατηρεί την φόρτιση από την πρόσφατη απώλεια της καλλιτέχνιδας. Γλυπτά και κοσμήματα της Αλεξ Μυλωνά, χαρακτηριστικά δείγματα έργων που βρίσκονται στον χώρο της στο Θησείο. Ορείχαλκος και μάρμαρο στις προθήκες και ξεναγήσεις κάθε Παρασκευή στις 18:00 για όσους βρεθούν στο Μουσείο. 

Ακούμπα εδώ για τύχη 
Περπατώντας θα δεις ως αρχαίους θεούς τον Ντέμιεν Χιρστ, τον Τζεφ Κουνς, Γουόρχολ, Αμπράμοβιτς, με την υποσημείωση του καλλιτέχνη απο τον Παναμά, «Άγγιξε μας, για γούρι».

Τα παιχνίδια συνεχίζονται, περφόρμερ από διάφορα μέρη του κόσμου ανάκατα στον χώρο, κορμιά που μπλέκουν, τοπία σε οθόνες, βαλίτσες και χρηστικά αντικείμενα με αναφορές σε πρόσφυγες και καλλιτέχνες από Γερμανία, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Κωνσταντινούπολη, Φινλανδία, Ολλανδία και Ελλάδα, ανταλλάσσουν απόψεις στον χώρο. 
Παρών 100 εκθέτες και  49 γκαλερί από 13 χώρες. Μία γιορτή καλλιτεχνικών τάσεων και προτάσεων που αναμένεται όπως κάθε χρόνο να δημιουργήσει συζητήσεις. Το ουσιαστικό στίγμα της Art-Athina δίνουν όπως πάντα ελληνικές καθώς και ξένες αίθουσες τέχνης, οι οποίες προβάλουν στο φιλότεχνο κοινό μία σύνοψη των καλλιτεχνικών τάσεων, σε συνδυασμό με την τρέχουσα δυναμική στην αγορά της τέχνης.

Ένα δωμάτιο, ένα μουσείο
Είναι το αφιέρωμα στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, το μουσείο που βρίσκεται στην Πλατεία Αυδή. Αξίζει η επίσκεψη για τον Χατζηκυριάκο Γκίκα που θα δεις από απόσταση αναπνοής, τον Παρθένη, ελαιογραφίες των Κόντογλου, Εγγονόπουλου, Μπουζιάνη. Σαν να μπαίνεις σε ενα πολύτιμο μουσείο. Δείγματα μετα-ιμπρεσιονισμού, του κινήματος του φωβισμού, εξπρεσιονισμού. 

 

Μια κόκκινη βούλα

Οι κόκκινες βούλες έλειπαν από τους τοίχους. Το διακριτικό αυτοκόλλητο, που δείχνει πως ένα έργο έχει πουληθεί. Ήταν όμως μόνο η πρώτη μέρα, μεσούσης της κρίσης.

Και φτάνουμε στο αρχικό ερώτημα
Είναι αυτή η Art Athina η καλύτερη των τελευταίων ετών; Νομίζω πως ναι. 

Η Art Athina τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων.

ART ATHINA 
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Κλειστό Π. Φαλήρου (TaeKwonDo), Ολυμπιακά Ακίνητα
Εως 29 ΜΑΪΟΥ 2016
Παρασκευή 27 Μαΐου
12:00 – 15:00 VIP (είσοδος μόνο με πρόσκληση VIP)
15:00 – 21:00 Είσοδος για το κοινό
21:00–23:00 Εγκαίνια (είσοδος μόνο με πρόσκληση)
Σάββατο 28 Μαΐου
12:00 – 21:00 Είσοδος για το κοινό
Κυριακή 29 Μαΐου
12:00 – 21:00 Είσοδος για το κοινό
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Ολόκληρο: €8
Μειωμένο: €5 (άτομα άνω των 65 ετών, φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας με την επίδειξη κάρτας)
Δωρεάν: παιδιά έως 18 ετών, ΑΜΕΑ,  μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και μέλη της AICA
Για γκρουπ επισκεπτών άνω των 10 ατόμων,παρακαλούμε επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές στο email: [email protected]