Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αρχαίος ναός με ιερογλυφικές επιγραφές ανακαλύφθηκε στο Σουδάν



Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός ναού που χρονολογείται πριν από περίπου 2.700 χρόνια, σε μια εποχή που το βασίλειο που ονομαζόταν Κους κυριαρχούσε σε μια τεράστια περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού Σουδάν, της Αιγύπτου και τμημάτων της Μέσης Ανατολής.

Τα ερείπια του ναού βρέθηκαν σε μια μεσαιωνική ακρόπολη στο Old Dongola, μια τοποθεσία που βρίσκεται μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου καταρράκτη του ποταμού Νείλου στο σύγχρονο Σουδάν.

Μερικοί από τους πέτρινους ογκόλιθους του ναού ήταν διακοσμημένοι με φιγούρες και ιερογλυφικές επιγραφές. Μια ανάλυση της εικονογραφίας και της γραφής υποδηλώνει ότι ήταν μέρος μιας δομής που χρονολογείται στο πρώτο μισό της πρώτης χιλιετίας π.Χ.

Η ανακάλυψη ήταν έκπληξη, καθώς δεν ήταν γνωστά ευρήματα που χρονολογούνται πριν από 2.700 χρόνια από την Παλιά Ντόνγκολα, ανέφεραν σε δήλωση αρχαιολόγοι του Πολωνικού Κέντρου Μεσογειακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Μέσα σε μερικά από τα ερείπια του ναού, οι αρχαιολόγοι βρήκαν θραύσματα επιγραφών, συμπεριλαμβανομένης μιας που αναφέρει ότι ο ναός είναι αφιερωμένος στον Amun-Ra of Kawa, είπε ο Dawid Wieczorek, ένας αιγυπτιολόγος που συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα, στο Live Science στο Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο Amun-Ra ήταν ένας θεός που λατρευόταν στο Κους και την Αίγυπτο και ο Kawa είναι ένας αρχαιολογικός χώρος στο Σουδάν που περιέχει έναν ναό. Δεν είναι σαφές εάν τα νεοανακαλυφθέντα μπλοκ προέρχονται από αυτόν τον ναό ή από κάποιον που δεν υπάρχει πλέον.

Η Julia Budka , καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου, η οποία έχει κάνει εκτεταμένη εργασία στο Σουδάν αλλά δεν ασχολείται με αυτό το ερευνητικό έργο, είπε στο Live Science σε ένα email ότι «είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη και θέτει πολλά ερωτήματα».

Για παράδειγμα, πιστεύει ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία του ναού. Ένα άλλο ερώτημα είναι εάν ο ναός υπήρχε στην Παλιά Ντόνγκολα ή αν τα λείψανα μεταφέρθηκαν από την Κάουα ή άλλη τοποθεσία, όπως το Γκέμπελ Μπάρκαλ, μια τοποθεσία στο Σουδάν που έχει πολλούς ναούς και πυραμίδες, είπε ο Μπούντκα. Αν και η ανακάλυψη είναι «πολύ σημαντική» και «πολύ συναρπαστική», είναι «πολύ νωρίς για να πούμε κάτι ακριβές» και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, είπε.