Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου στο Μέγαρο - Όπως το έστησε ο ίδιος, πριν «φύγει»



Πριν ένα περίπου χρόνο, ο Μάνος Ελευθερίου με τον Γιώργο Ανδρέου, έστηνε μία διαφορετική παράσταση για το έργο του.

Θα περιελάμβανε φυσικά τα τραγούδια του-σταθμούς στο ελληνικό πεντάγραμμο, ωστόσο για πρώτη φορά, θα παρουσίαζαν επί σκηνής το έργο του «Νοητός λύκος» ένα έμμετρο κείμενο του Μάνου Ελευθερίου, βιογραφικό κατά μία έννοια, που μελοποίησε ο Γιώργος Ανδρέου σε μουσικό δράμα.
Ένα τραγικά προφητικό κείμενο όπου ο Μάνος Ελευθερίου αναφέρει κομμάτια της προσωπικής του διαδρομής μέχρι τη στιγμή που θα «φύγει» για να συναντήσει τη μητέρα του.

Ο Μάνος Ελευθερίου το άκουσε, του άρεσε, ζήτησε από τον Γιώργο Ανδρέου να μπουν κρουστά στη μουσική και έστησε μία παράσταση με τον χρόνια συνεργάτη του Γιώργο Νταλάρα, τον Χρήστο Θηβαίο σε ρόλο ηθοποιού να υποδύεται έναν άγγελο και τη Μάρθα Φριτζήλα στο ρόλο της μητέρας του. Μία παράσταση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.

Σχεδόν τρεις μήνες από το θάνατό του, το Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον στιχουργό, ποιητή και πεζογράφο Μάνο Ελευθερίου, στις 26, 27 και 29 Οκτωβρίου.

Δύο ορχήστρες θα βρεθούν επί σκηνής, μία κλασική για τις ανάγκες του πρώτου μέρους και η «λαϊκή» που θα συνοδέψει τα τραγούδια του.

Μάρθα Φριτζήλα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Λιγνάδης στην παρουσίαση του αφιεώματος, φωτογραφία: intimenews ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣφωτογραφία: intimenews ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

«Είναι ανυπόφορο για μένα το κενό, θα αργήσω να το ξεπεράσω» τόνισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της παράστασης στον Τύπο, ο Γιώργος Νταλάρας. «Είμαι συντετριμμένος» συνέχισε, σημειώνοντας πώς είναι έτοιμος να τραγουδήσει όλες τις αγαπημένες επιτυχίες του Μάνου Ελευθερίου, αλλά και τραγούδια του που ακούστηκαν λιγότερο.

«Θα ήταν μία τιμητική βραδιά και την ετοιμάζαμε μαζί του όταν ο Μάνος Ελευθερίου ήταν παρών» είπε με τη σειρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Μίλτος Λογιάδης.

φωτογραφία ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΔΗΣφωτογραφία ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΔΗΣ

Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στη Σύρο (12 Μαρτίου 1938).  Ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (2005) για τον Καιρό των χρυσανθέμων, και για το σύνολο του έργου του (2013) από την Ακαδημία Αθηνών. Πέθανε στις 22 Ιουλίου 2018.

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου/ Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Μάρθα Φριντζήλα

 - Ο νοητός λύκος (Μ. Ελευθερίου - Γ. Ανδρέου)
Πρώτη θεατροποιημένη εκτέλεση - Έργο για τραγουδιστές, ηθοποιούς και ορχηστρικό σύνολο, βασισμένο στο ομώνυμο ποιητικό κείμενο του Μάνου Ελευθερίου.
Θεατρική προσαρμογή-Μουσική σύνθεση: Γιώργος Ανδρέου

- Σταθμοί στα ωραιότερα τραγούδια του
Μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, με ερμηνεία σημαντικών τραγουδιών του ελληνισμού, σε δικούς του στίχους.
Με τους Γιώργο Νταλάρα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Χρήστο Θηβαίο, Μάρθα Φριντζήλα,
τον Γιάννο Περλέγκα (αφηγητής) και λαϊκή ορχήστρα 12 μουσικών

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδρέας Ανδρέου
Σκηνικά-Κοστούμια: Εύα Νάθενα