Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ο Μητσοτάκης συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των αποδήμων



Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα από το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικό θέμα στην ατζέντα τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων. 

Θεωρείται δεδομένο πάντως, πως στις επαφές θα τεθούν και ζητήματα της επικαιρότητας όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα του από προχθές, μιλώντας στο βήμα της ΚΟ της ΝΔ: εμφανίστηκε ανοιχτός σε συζητήσεις, υποχωρήσεις και συναινέσεις, αλλά όρισε και την κόκκινη γραμμή του. Αυτή είναι μια βασική και σαφής: η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθεί οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν και να εκλέγουν απλώς κάποιους βουλευτές Επικρατείας. Να ψηφίζουν, δηλαδή, χωρίς να ψηφίζουν πρωθυπουργό, μιας και η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα. Όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για μια πρόταση αντισυνταγματική, μιας και παραβιάζει την αρχή της ισότητας, εις ό,τι αφορά ακόμα και τον ίδιο τον ψηφοφόρο: αν πάρει το αεροπλάνο για να έρθει στην Ελλάδα, η ψήφος του θα προσμετράται κανονικά, ενώ, αν επιλέξει να ψηφίσει από τον τόπο κατοικίας του, τότε θα μπορεί να ψηφίζει μόνο για κάποιους βουλευτές. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, δεν φαίνεται πρόθυμος να μετακινηθεί ως προς αυτό το στοιχείο της πρότασης που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει προς τα άλλα κομματικά επιτελεία ότι είναι ανοιχτός σε συζήτηση. Με άλλα λόγια, η πρότασή του είναι βάση συζήτησης και όχι θέσφατο. Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχει περιθώριο για συγκλίσεις, προκειμένου να βρεθούν οι απαιτούμενες ψήφοι. Η αποστολή είναι σαφώς δύσκολη και αυτό το γνωρίζουν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως έχει γράψει, όμως, εδώ και μέρες το Reader.gr, η κυβέρνηση έχει το βλέμμα της στραμμένο και στο ΚΚΕ, το οποίο εμφανίζεται θετικό, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:00, με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.