Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Κοτζιάς για διαφωνία Καμμένου: Καβγαδάκι εντός γάμου. Αν πάρει άλλα χαρακτηριστικά εδώ είμαστε να το δούμε



«Το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν αποτελεί νομικό όρο ή προϋπόθεση για τη συμφωνία», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, επικαλούμενος σχετικό άρθρο της Συμφωνίας των Πρεσπών και απαντώντας εμμέσως στην ανάρτηση του Πάνου Καμμένου, που χαρακτήρισε άκυρη την εκλογική διαδικασία στη γειτονική χώρα.

Ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι αν γίνουν εκλογές στη γείτονα ο Ζόραν Ζάεφ θα τις κερδίσει πιθανότατα, όπως προκύπτει από την ποιητική ανάλυση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Κληθείς να απαντήσει στο αν θα φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία το Μάρτιο, απάντησε πως «πρέπει να φτάσει το Μάρτιο. Γίνεται μια μάχη για να υλοποιηθεί η συμφωνία για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί. Και εκτίμησε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ θα γίνει άμεσα η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή».

«Εμείς είμαστε σοβαρή κυβέρνηση. Κάναμε τη διαπραγμάτευση διότι είχαμε σοβαρές ανησυχίες για την επιρροή στα Βαλκάνια τρίτων δυνάμεων που δεν είναι ιστορικά φίλα διακείμενες σε μάς. Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση και κάναμε σοβαρή διαπραγμάτευση», απάντησε ερωτηθείς αν θα κυρωθεί από την παρούσα κυβέρνηση η συμφωνία.

Ερωτηθείς αν συνδυαστούν οι εκλογές με τη διαδικασία των Πρεσπών, ήταν κατηγορηματικός: «Όχι. Πρώτα θα κάνουμε κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Το έχουμε συζητήσει με τον πρωθυπουργό».

Ερωτηθείς αν θεωρεί δεδομένο το «151« απάντησε: «Δεδομένο. Και παραπάνω.  Αν δεν ψηφίσουν κατά συνείδηση οι βουλευτές το πρόβλημα θα το έχει η συνείδησή τους. Ειδάλλως το πρόβλημα θα το έχουν οι αρχηγοί το κομμάτων».

Σε ερώτηση για τη θέση του κ. Καμμένου στο θέμα, ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Είμαστε σε μια δημοκρατική κυβέρνηση και υπάρχουν διαφορετικές γνώμες. Το μόνο ζήτημα που έχει ουσιαστικά διαφορετική γνώμη ο κ. Καμμένος είναι το ζήτημα των Σκοπίων. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές. Αυτό που δεν είναι καλό είναι αυτές οι διαφορές να εκδηλώνονται με μια ένταση -που δεν εκδηλώνεται ελπίζω μέχρι σήμερα- και να ξεφεύγουν από τον πολιτισμένο διάλογο και τον πολιτισμό της Δημοκρατίας».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως εξωτερική πολιτική κάνει ο πρωθυπουργός, το υπουργικό συμβούλιο - υπενθυμίζοντας ότι έχει εγκρίνει 4 φορές τη συμφωνία για τις Πρέσπες - και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι στην εξωτερική πολιτική, συμπλήρωσε και σημείωσε: «Ο κ. Καμμένος μιλάει διότι είναι αρχηγός του ενός από τα δύο κόμματα (σ.σ. της συμπολίτευσης), δεν μιλάει ως συναρμόδιος στην εξωτερική πολιτική. Ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα εκεί που νομίζει ότι θίγονται ουσιαστικά συμφέροντα, ενδιαφέροντα του κόμματός του ή του τρόπου που αντιλαμβάνεται το μέλλον της χώρας να διαφοροποιείται. Δεν είναι κακό πράγμα στη Δημοκρατία η διαφοροποίηση και η άλλη άποψη. Κακό πράγμα στη Δημοκρατία είναι αν αυτή η διαφοροποίηση παίρνει χαρακτήρα πολεμικής, προσωπικών χαρακτηρισμών».

Ερωτηθείς αν είναι ένα καβγαδάκι «εντός γάμου» η διαφωνία του Π. Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς συμφώνησε και τόνισε πως «αν ο καβγάς αυτός πάρει άλλα χαρακτηριστικά, εδώ είμαστε να το δούμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως οι κυβερνήσεις πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. «Όποιος θέλει, όποιος έχει άλλη γνώμη θέτει ένα θέμα στην ψηφοφορία, και ψηφίζουμε, και εκεί ανακαλύπτουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν περίμενε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, απάντησε πως «είχαμε πληροφορίες από την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι η συμμετοχή θα είναι ανάμεσα στο 40% και 45% . Εμείς από την πλευρά μας περιμέναμε μια συμμετοχή γύρω στο 41%. Τελικά ήταν πιο χαμηλά από αυτό», είπε ο κ. Κοτζιάς που ωστόσο δεν παραδέχθηκε ότι η αντίδραση της ελληνικής πλευρά ήταν «αμήχανη».

«Θεωρώ μεγάλη επιτυχία της κοινής δράσης της Κυπριακής κυβέρνησης και της δικής μας ότι τέθηκαν - για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια- στο τραπέζι των συζητήσεων οι εγγυήσεις και το θέμα της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών σε ερώτηση για την υπό όρους επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό και συμπλήρωσε πως «για πρώτη φορά οι δυσκολίες που παρουσιάζονται για τη λύση του ζητήματος, δεν τις χρεώνεται η Ελλάδα. Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι η ενεργητική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας της δίνει ρόλο και δεν επιτρέπει σε κανέναν να της χρεώνουν πράγματα που δεν θέλει και δεν κάνει».

Κληθείς να απαντήσει αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, απάντησε πως «δε με απασχολεί καθόλου το θέμα. Σήμερα με απασχολεί το τι χρειάζεται η χώρα και πως μπορώ με όλες μου τις δυνάμεις να την εξυπηρετήσω».