Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

«Η Γη της Επαγγελίας»: Τα απομνημονεύματά του Μπαράκ Ομπάμα, η Ελλάδα, το κάπνισμα, η Μισέλ και οι πολιτικοί ηγέτες



Το τσιγάρο, η απογοήτευση της Μισέλ και το σκληροτράχηλο αφεντικό της πιάτσας Βλαντιμίρ Πούτιν

 Στις 17 Νοεμβρίου κυκλοφορεί στην Ελλάδα ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του Μπαράκ Ομπάμα, στα οποία μεταξύ άλλων ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ μιλά για το κάπνισμα στα… κρυφά, για τα σκαμπανεβάσματα που είχε ο γάμος τους όταν ήταν πλανητάρχης και για το γεγονός ότι δεν εντυπωσιάστηκε καθόλου από την εμφάνιση του Πούτιν.

Στη «Γη της Επαγγελίας» που κυκλοφορεί από την Aθens Bookstore Publications και θα διατίθεται αποκλειστικά έως το τέλος του χρόνου από τα Public και το public.gr, περιγράφεται η πορεία του Ομπάμα από τα πρώτα πολιτικά του βήματα μέχρι τον Λευκό Οίκο, με έναν τρόπο που ρίχνει φως και στην ιδιωτική ζωή του.

«Υπήρχαν βραδιές που ξαπλωμένος δίπλα στη Μισέλ στο σκοτάδι σκεφτόμουν εκείνες τις μέρες όταν όλα μεταξύ μας ήταν πιο ανάλαφρα, όταν το χαμόγελό της ήταν πιο επίμονο και η αγάπη μας λιγότερο επιβαρυμένη, και η καρδιά μου ξαφνικά σφιγγόταν στη σκέψη ότι αυτές οι μέρες μπορεί να μην επέστρεφαν» αναφέρει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αναφορικά με τις δυσκολίες που πέρασε ο γάμος του κατά τη διάρκεια της θητείας του, σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσίευσε το CNN.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρει επίσης ότι «κλεισμένοι όπως ήταν στους τοίχους του Λευκού Οίκου ήταν σαν όλες οι προηγούμενες πηγές απογοήτευσης της Μισέλ είχαν γίνει πιο συμπυκνωμένες, πιο έντονες, είτε αυτές ήταν η απορρόφησή μου από τη δουλειά όλη τη μέρα ή ο τρόπος με τον οποίο η πολιτική εξέθετε την οικογένειά μας στον μεγεθυντικό φακό και σε επιθέσεις ή η τάση ακόμα και των φίλων και της οικογένειάς μας να αντιμετωπίζουν τον ρόλο της ως δευτερεύοντα σε σημασία».

Ο Ομπάμα στα απομνημονεύματά του παραδέχεται επίσης ότι δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να κόψει το κάπνισμα και όταν ήταν πρόεδρος έκανε οκτώ εννιά ή και δέκα τσιγάρα την ημέρα και έψαχνε για μια διακριτική γωνιά για να κάνει ένα τελευταίο το βράδυ. Τελικά, όπως λέει, το έκοψε επειδή τον έπιασε στα πράσα η μεγαλύτερη κόρη του, η Μαλία, η οποία κατσούφιασε όταν μύρισε τσιγάρο στην αναπνοή του. Μετά μασούσε αδιάκοπα τσίχλες νικοτίνης.

Όσον αφορά στις εντυπώσεις που αποκόμισε από επαφές με ξένους ηγέτες, επιστρατεύει πολύ ιδιαίτερους χαρακτηρισμούς για να τους περιγράψει στις 768 σελίδες των απομνημονευμάτων του. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι του θύμιζε τα σκληροτράχηλα
αφεντικά της πιάτσας που κινούσαν τα νήματα στην πολιτική σκηνή του Σικάγου, προσθέτοντας ότι «σωματικά ήταν ένας συνηθισμένος άνδρας». Για τον Γάλλο τότε πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί αναφέρει ότι «είχε το στέρνο προτεταμένο σαν κόκορας λειράτος».

Τέλος, δεν διστάζει να μιλήσει για την πλήξη του όταν συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο. Ο Ομπάμα αναφέρεται και στον ρατσισμό που ταλανίζει τις ΗΠΑ, γράφοντας ότι ήταν η δική του ιστορική εκλογή ως του πρώτου μαύρου προέδρου που πυροδότησε σε έναν βαθμό τον σημερινό διχασμό στη χώρα. «Ηταν η ίδια μου η ύπαρξη στον Λευκό Οίκο που πυροδότησε έναν βαθιά εδραιωμένο πανικό, μια αίσθηση ότι η φυσική τάξη διασαλεύτηκε» αναφέρει, προσθέτοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διαισθάνθηκε αυτή τη διάθεση και την εκμεταλλεύτηκε για να κερδίσει τις εκλογές του 2016.