Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Παναγιά του Τέμπλου: Η εικόνα που σώθηκε από τη φωτιά (βίντεο)



Στην Ιερά Μονή Κορώνης Αγράφων, βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Τέμπλου.  Η εικόνα που δεν κάηκε στην πυρκαγιά που κατέκαψε τη Μονή στις 3 Δεκεμβρίου 1943.

Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής η  Μονή βρέθηκε στο επίκεντρο των μαχών μεταξύ Ελλήνων Πατριωτών και Γερμανών κατακτητών, επειδή ήταν κέντρο της εθνικής αντίστασης. Για αυτό οι Ναζί  προσπάθησαν επί τρεις ημέρες να την βομβαρδίσουν, ευτυχώς  χωρίς αποτέλεσμα.

Όμως η οργή ήταν τέτοια που  στις 3 Δεκεμβρίου 1943, έρχονται  σε αυτή και την πυρπολούν, αφού προηγουμένως δολοφονήσουν στην είσοδο του Καθολικού τον κηπουρό της Μονής, ονόματι Αντώνιο

Ο Αντώνιος είχε μείνει  φύλακας στη Μονή και ο Ηγούμενος με τους πατέρες είχαν πάρει όσα κειμήλια μπορούσαν κι έφυγαν για να τα σώσουν από την καταστροφή.

Το μένος των Γερμανών ήταν τέτοιο ώστε, έβαλαν φωτιά και μέσα στο Καθολικό, ρίχνοντας στην  πυρά στασίδια, εικόνες, χειρόγραφα και άλλα κειμήλια.

Μεταξύ όλων αυτών  έριξαν στην πυρά και την εικόνα της Παναγίας της «Παμμακαρίστου» του Τέμπλου, η οποία σώθηκε εκ θαύματος, όπως εξηγεί στον φακό του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ο ιερομόναχος π. Κύριλλος.

 ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr