Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πατριάρχης Σερβίας στη Θεσσαλονίκη



Η Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ Βαρθολομαίου στην Θεσσαλονίκη στέφθηκε με επιτυχία ενώ ιστορική ήταν η συνάντησή του με τον Πατριάρχη Σερβίας, ο οποίος έφθασε στην συμπρωτεύουσα το Σάββατο και θα παραμείνει ως την Κυριακή.

Το φωτογραφικό υλικό είναι από τις εκδηλώσεις του Σαββάτου στις οποίες παραβρέθηκαν οι δυο Πατριάρχες
Έτσι το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 (ὥρα 7.30 μ.μ.) στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης τελέσθηκε «Βραδιά Μνήμης: 100 χρόνια από τον Μεγάλο Πόλεμο», με μουσικά έργα κλασικών δημιουργών και το κονσέρτο «εκ Νεκρών» του Γ.Ε. Λαζαρίδη για πιάνο, ορχήστρα και χορωδία σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, καθώς και έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων και εφημερίδων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στον ίδιο χώρο.

Εξάλλου, στα πλαίσια της επίσκεψής του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και εξέφραζε τη διεθνώς αναγνωρισμένη οικολογική του ευαισθησία, και περιηγήθηκε στην στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, όπου και ανάπεμψε προσευχή για το περιβάλλον.

Ακολούθως, επισκεφθηκε το εργοστάσιο Χαΐτογλου στο Καλοχώρι, κι εγκανίασε την «Εστία Παπαγεωργίου», το νεόδμητο Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο βρίσκεται στον περίβολο του ιστορικού ναού Αγίου Αθανασίου Ευόσμου (πλατεία Αγίου Αθανασίου).

Κατά την έλευση του πατριάρχου στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης Σωκράτης Καραντινός ξεναγήθηκε στην έκθεση με ντοκουμέντα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου που επιμελήθηκε ο Κ. Νίγδελης. Ακολούθως πορεύτηκε στην κεντρική αίθουσα «Σωκράτης Καραντινός» για την «Βραδιά μνήμης 100 Χρόνια μετ΄ατον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο».

Εκεί το λόγο έλαβαν ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο οικείος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας οι οποίος καλοσώρισε τον Παναγιώτατο στο «σπίτι του» εννοώντας την πνευματική κανονική αναφορά της Μητροπόλεως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, λέγοντας στον Πατριάρχη ότι με την παρουσία του «μαρτυρεί την αγωνία του για παγκόσμια ειρήνη και ενότητα του σύμπαντος κόσμου».

Για τον δε Μακαριώτατο Σερβίας Ειρηναίο τόνισε ότι το όνομά του μαρτυρεί την ειρήνη των καρδιών και των λαών.

Ο πατριάρχης ευχαρίστησε την πρόσκληση να συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, αναφέρθηκε στο γεγονός του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου και εξέφρασε το παράπονο για τους λαούς της Ευρώπης οι οποίοι δεν εγκολπώθηκαν τον Χριστόν τον Αρχηγόν της ειρήνης.

Ακολούθησε η συναυλία με έργα μεγάλων μουσουργών και σε πρώτη εκτέλεση το έργο του Γ. Λαζαρίδη «εκ Νεκρών».

Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αθηνών και της Ιεράς Συνόδου ήταν ο Μητροπολίτης Δράμας. Παρευρέθηκαν βουλευτες, (Υφυπουργός Μπόλαρης Αμανατίδης), Ιεράρχες εκπρόσωποι φορέων στρατιωτικών αρχών.

Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης ( πρακτορείο Ορθοδοξία)