Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Ο βασικός πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας – Ο ρόλος της Εκκλησίας σε καιρούς πανδημίας



Η οικογένεια αποτελεί έναν από τους βασικούς πυρήνες της ελληνικής κοινωνίας. Αυτές τις Άγιες ημέρες του Δωδεκαημέρου μεγάλη μερίδα του λαού μας, πέραν της μέριμνας της για τις υλικές ανάγκες, φροντίζει και για την πνευματική της τροφή. Και αυτή, την δίνει η Εκκλησία μας μέσα από τη συμμετοχή μας στα μυστήριά Της και την κοινωνία μας με τον Χριστό.

Οι ναοί μας, τις δύσκολες αυτές ημέρες που διέρχεται η ανθρωπότητα εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, θα είναι ανοιχτοί για τους πιστούς, όχι μόνο για να μπορούν να ανάψουν ένα κερί, αλλά για να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία κατά τις ημέρα της εορτής των Χριστουγέννων, της Περιτομής του Κυρίου και των Θεοφανίων.

Ο αριθμητικός περιορισμένος (μέγιστος αριθμός 25 άτομα στους ενοριακούς και 50 στους Μητροπολιτικούς) οδήγησε την ποιμαντική μέριμνα της Εκκλησίας να καταρτήσει πρόγραμμα με περισσότερες από μια Θείες Λειτουργίες τις ημέρες αυτές. Για τα μεγάλα αστικά κέντρα η τέλεση και δεύτερης Θείας Λειτουργίας δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, καθώς τις Κυριακές τελείται σε πολλές ενορίες και δεύτερη Θεία Λειτουργία για να μπορέσουν να εκκλησιαστούν όσοι δεν είχαν την δυνατότητα για διάφορους λόγους να παραβρεθούν στην πρωινή Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Οι ιδιαίτερες συνθήκες όμως φέτος επιβάλλουν να γίνει κάτι παρόμοιο και σε ενορίες που αυτό δεν γινόταν μέχρι σήμερα. Έτσι οικογένειες θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν και φέτος στις μεγάλες αυτές εορτές της Ορθοδοξίας, έστω και υπό τις κρατούσες συνθήκες.

Σήμερα μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας μίλησε στην κρατική τηλεόραση  σημειώνοντας, μεταξύ, άλλων ότι θα γίνουν μέχρι 3 Θείες Λειτουργίες για τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια ώστε να μπορέσουν οι πιστοί να παρευρεθούν, ενώ θα τηρούνται τα μέτρα και θα υπάρχει κενό μεταξύ των Θ. Λειτουργιών ώστε να αεριστεί ο Ιερός Ναός επαρκώς.

«Θα συμμετάσχουμε όλοι στις λατρευτικές εκδηλώσεις με προσοχή και εφαρμογή των μέτρων, όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες, ώστε να περάσει και αυτή η δυσκολία και ελπίζουμε ότι μπαίνουμε σε έναν καινούργιο χρόνο που δεν θα έχει τόσα προβλήματα», είχε τονίσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΔΙΣ την περασμένη Τετάρτη, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο.

Πολλές Μητροπόλεις έχουν καταρτήσει ήδη το λειτουργικό τους πρόγραμμα για το σκοπό αυτό.

Η Εκκλησία δίπλα στην οικογένεια

Οι δράσεις της Εκκλησίας όμως για την στήριξη της χριστιανικής οικογένειας συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε διαδικτυακά (λόγω της πανδημίας) ένα ακόμη Πρόγραμμα συνεργασίας του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου με θέμα· «Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική παρέμβαση σε προβλήματα του γάμου και της οικογένειας», στο οποίο συμμετείχαν ως διδάσκοντες οι· Αρχιμ. Σωφρόνιος Γκουτζίνης (Master Θεολογίας), Πρωτοπρ. Δημήτριος Κεσκίνης (Δρ. Θεολογίας και πτυχιούχος Εθνολογίας και Ιστορίας), κ. Ηλίας Λιαμής (Δρ. Θεολογίας), κα Μαρία Ρουσοχατζάκη (λογοπαθολόγος, σύμβουλος ψυχικής υγείας και επικοινωνίας), κ. Αθανάσιος Στογιαννίδης (επίκουρος καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ) και κ. Ευάγγελος Πεπές (επίκουρος καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ).

Στις καταληκτήριες συναντήσεις της 18ης και 19ης Δεκεμβρίου μετείχε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης και ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος ευγνωμόνως ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και το Ι.Π.Ε. για την πολύτιμη συνεργασία, επ΄ ωφελεία του χριστεπωνύμου πληρώματος της ακριτικής Ορεστιάδος.

Το Πρόγραμμα παρακολούθησαν σε δύο τμήματα περίπου 35 συμμετέχοντες, διαφόρων κοινωνικών τάξεων, κατ’ εξοχήν οικογενειάρχες από την Ορεστιάδα. Υπεύθυνος για το Πρόγραμμα ήταν ο Αρχιμ. Κύριλλος Κολτσίδης, μόνιμος σύνδεσμος της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσεως.

Από την πλευρά της η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας, συνεχίζει απρόσκοπτα να επιτελεί το σημαντικό φιλανθρωπικό της έργο σε τοπικό επίπεδο, ανακουφίζοντας και προστατεύοντας τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, ενώ συμπαρίσταται στους έχοντας ανάγκη όχι μόνο οικονομικά αλλά και ηθικά, απαλύνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τον ανθρώπινο πόνο, τόσο στις δύο πόλεις της Λάρισας και του Τυρνάβου, όσο και στα περίχωρα αυτών.

Το Γενικό Φιλόπτωχο της Μητροπόλεως και τα ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία φρόντισαν να παραδώσουν κατ’ οίκον, με τη βοήθεια των εθελοντών αδελφών μας, πλούσια δέματα σε όλες τις οικογένειες που χρήζουν βοηθείας, ώστε κανένα σπίτι να μη μείνει χωρίς τα απαραίτητα και αυτά τα Χριστούγεννα.

«Η τοπική μας Εκκλησία προσδοκεί, ως φιλόστοργος μητέρα, ότι θα συνεχίσει να προσφέρει στους ενδεείς συμπολίτες, παρ’ όλες τις δυσκολίες που προξενούνται από το κλείσιμο των ενοριών, ενώ ευχαριστεί και όλες τις αλυσίδες των καταστημάτων που συνεισέφεραν αγαθά προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη λειτουργία των Ευαγών Ιδρυμάτων μας, αλλά και όλους τους πιστούς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται καθημερινά στο κάλεσμα της, μέσα από τον άμβωνα του ραδιοφωνικού σταθμού της» τονίζει η σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως.