Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι Άγιοι που εορτάζουν σήμερα 14 Οκτωβρίου



Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των μαρτύρων Ναζαρίου, Γερβασίου, Προτασίου και Κελσίου, και του αγίου Κοσμά, επισκόπου Μαϊουμά του ποιητού καθώς και τη μνήμη της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, που καταγόταν από τους Επιβάτες (περιοχή κοντά στη Σηλυβρία) της Ανατολικής Θράκης.

Οι γονείς του Ναζαρίου πιθανόν να ήταν μαθητές του Αποστόλου Πέτρου και από αυτούς κληρονόμησε τις αρετές της χριστιανικής πίστης. Έμεινε αγνός και άμεμπτος και όταν έγινε 20 χρονών, διαμοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και άρχισε περιοδείες, κηρύττοντας το Ευαγγέλιο της αγάπης.

Στα Μεδιόλανα συνάντησε δύο ευσεβείς άνδρες, τον Προτάσιο και το Γερβάσιο. Εκεί, και οι τρεις μαζί, κήρυτταν το θείο λόγο και πέτυχαν να φέρουν πολλούς ανθρώπους κοντά στο Χριστό.

Ο Ναζάριος πήγε κατόπι στη Γαλλία, όπου γνώρισε τον Κέλσιο. Επιστρέφοντας στα Μεδιόλανα, σημερινό Μιλάνο, συνελήφθη μαζί με τον Προτάσιο, το Γερβάσιο και τον Κέλσιο και αποκεφαλίσθηκαν, αφού αρνήθηκαν να προδώσουν την πίστη τους στον αναστημένο Ιησού Χριστό.

Αγία Παρασκευή η Επιβατινή

Από μικρή η Παρασκευή, έκανε αγαθοεργίες και όταν μεγάλωσε, έφυγε από το πατρικό της σπίτι και πήγε στην Κωνσταντινούπολη, για να προσκυνήσει τα Ιερά λείψανα των Αγίων.

Από εκεί αναχώρησε στην Ηράκλεια του Πόντου, όπου για πέντε χρόνια είχε αναλάβει την περιποίηση κάποιου ναού. Κατόπιν έφυγε στους Αγίους Τόπους και εγκαταστάθηκε σε μια γυναικεία Μονή, όπου για αρκετά χρόνια ασκήθηκε στην αρετή.

Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί μετέβη στην Καλλικράτεια της νοτιοανατολικής Θράκης, όπου παρέμεινε δύο χρόνια στο ναό των Αγίων Αποστόλων και εκεί απεβίωσε ειρηνικά.

Την ακολουθία της συνέγραψε ο Συρίγος Μελέτιος, το δε βίο της ο Eυθύμιος ο Aρχιεπίσκοπος Tυρνόβου. Τιμάται ιδιαίτερα στο Ιάσιο από του Ορθόδοξους αδελφούς της Εκκλησίας της Ρουμανίας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου