Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

Οδοιπορικό στον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο της Νέας Φιλαδέλφειας (Εικόνες)Τα parapolitika.gr σας ξεναγούν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Νέας Φιλαδέλφειας, που θεμελιώθηκε το 1937 υπό του εκ Μαδύτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου, ο οποίος ευεργέτησε τον ναό κατά την ανέγερσή του.

Ο ναός εγκαινιάσθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1979 από τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Τιμόθεο, όπως μας εξηγεί ο π. Κωνσταντίνος, εφημέριος του ναού. Στον ναό θησαυρίζονται Τίμια Λείψανα Αγίων, Ιερά κειμήλια όπως η Θαυματουργή Εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου του 12ου αιώνα, την οποία έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μάδυτο της Μικράς Ασίας.

naos_prodromou_1
naos_prodromou_2
naos_prodromou_3
naos_prodromou_4
naos_prodromou_5
naos_prodromou_6

 

Το 1915, η Μάδυτος βομβαρδίστηκε από τους Άγγλους και καταστράφηκε η πόλη καθώς και η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Διεσώθη η Εικόνα του Αγίου από την προσφυγική οικογένεια Φυντανίδη και από το 1936 είναι και η Εφέστιος στον ναό. Κειμήλια του ναού αποτελούν ένα Ιερό Ευαγγέλιο από τη Μάδυτο της Μικράς Ασίας του 1754, ένα Άγιο Δισκοπότηρο, καθώς και κηροπήγια της Αγίας Τραπέζης του 1858.

Συντελεστές:
Δημοσιογραφική έρευνα: Δημήτρης Στρουμπάκος

Εικονολήπτης: Ανδρέας Χαλκιόπουλος
Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

 

Πηγή κειμένου: 

parapolitika.gr