Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού εφ΄ όλης της ύλης ενόψει των Αρχιεπισκοπικών εκλογών



Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο οποίος είναι υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου και φέρεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις αναφορικά με την ψήφο των λαϊκών, οι οποίοι καταρτίζουν το τριπρόσωπο, έδωσε την παρακάτω εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» ενόψει των Αρχιεπισκοπικών εκλογών.

«Εθνικός Κήρυκας»: Πανιερώτατε, πώς εξελίσσεται το προεκλογικό κλίμα στην Κύπρο για την Αρχιεπισκοπία;

Μητρ. Αθανάσιος: Εξελίσσεται πολύ καλά μέσα στα εκκλησιαστικά δεδομένα με ειρήνη και ηρεμία. Είμαστε πολύ καλά, ο κόσμος ετοιμάζεται και ετοιμαζόμαστε να δεχθούμε το αποτέλεσμα.

«Ε.Κ.»: Πότε αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα;

Μητρ. Αθανάσιος: Μετά την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου όταν η Σύνοδος έβαλε το θέμα για υποψηφιότητα τότε αποφάσισα κι εγώ.

«Ε.Κ.»: Καθότι η σύνθεση του τριπροσώπου θα προέλθει από την ψήφο του λαού τι εισπράττετε αυτές τις μέρες;

Μητρ. Αθανάσιος: Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν δεν τελειώσουν οι εκλογές ποια θα είναι τα αποτελέσματα, δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων. Είναι πολλές δημοσκοπήσεις, ακούμε συνέχεια νέα δεδομένα, δεν μπορούμε να ξέρουμε τίποτε.

«Ε.Κ.»: Οι δημοσκοπήσεις όμως σας φέρνουν να προηγείσθε.

Μητρ. Αθανάσιος: Αυτό ναι, εντάξει, αλλά δεν πρέπει να πιστεύουμε απόλυτα σ’ αυτά τα πράγματα μέχρι να δούμε το αποτέλεσμα.
 
«Ε.Κ.»: Θα λέγατε μερικές από τις προτεραιότητές σας εάν εκλεγείτε;

Μητρ. Αθανάσιος: Δεν θέλω να λέγω τι θα γίνει όταν εκλεγώ, θα πω όμως τι νομίζω ότι θα πρέπει να κάνει ένας Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι πατέρας του λαού μας, να εμπνέει την αγάπη, την ενότητα και αισιοδοξία στον κόσμο που είναι κουρασμένος και ταλαιπωρημένος.

«Ε.Κ.»: Θα εξακολουθήσετε στην πορεία του αειμνήστου Χρυσοστόμου ή θα διαφοροποιηθείτε σε κάποια θέματα;

Μητρ. Αθανάσιος: Η Εκκλησία έχει μία πορεία δύο χιλιάδων χρόνων και βέβαια ό,τι καλό έκανε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος συνεχίζει, κι όχι μόνο ο Χρυσόστομος ο Β’, αλλά και ο Χρυσόστομος ο Α’ κι ο Μακάριος κι όλοι οι Αρχιεπισκοπικοί.

«Ε.Κ.»: Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε αναγνωρίσει ευχαριστιακώς και κανονικώς στα Δίπτυχα την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, εσείς πού στέκεστε σ’ αυτό το θέμα;

Μητρ. Αθανάσιος: Εμείς κάναμε υπακοή στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, κατά πλειοψηφία αποφάσισε την αναγνώριση και δεχόμαστε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

«Ε.Κ.»: Πληροφορούμαστε ότι το ποσοστό των εκκλησιαζομένων στη Μεγαλόνησο είναι επτά τοις εκατό. Γιατί, πού αποδίδεται αυτό;

Μητρ. Αθανάσιος: Δεν σημαίνει αυτό ότι οι άλλοι δεν πιστεύουν, αλλά εκκλησιάζονται πιο αραιά. Οι άνθρωποι εδώ είναι πιστοί, αγαπούν την Εκκλησία, αγαπούν τον Θεό.

«Ε.Κ.»: Ποιες είναι μερικές από τις πιο σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Εκκλησία της Κύπρου και κατ’ επέκταση ο λαός της Μεγαλονήσου;

Μητρ. Αθανάσιος: Πρώτα το εθνικό μας θέμα και μετά τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν πάρα πολλά.

«Ε.Κ.»: Θα λέγατε μερικά;

Μητρ. Αθανάσιος: Οπως είναι η φτώχεια, οι δυσκολίες εύρεσης εργασιών, δύσκολη η εύρεση κατοικίας εδώ στις πόλεις μας και πολλά άλλα.

«Ε.Κ.»: Πανιερώτατε, 48 χρόνια έχουν περάσει από την εισβολή των Τούρκων στη Μεγαλόνησο και δυστυχώς το πρόβλημα και τα αδιέξοδα συνεχίζονται. Γιατί; Τι νομίζετε ότι κάνουμε λάθος στην Κύπρο, στην Ελλάδα, αλλά και εδώ στην Ομογένεια;

Μητρ. Αθανάσιος: Νομίζω ότι είναι θέμα Τουρκίας διότι η Τουρκία είναι αυτή που δεν είναι διαλλακτική. Κι όσο οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται την Τουρκία πίσω τους να τους υπερασπίζεται δεν έρχονται σε επικοινωνία μαζί μας. Η Τουρκία είναι το μεγάλο πρόβλημα.

«Ε.Κ.»: Τι πρέπει να γίνει;

Μητρ. Αθανάσιος: Να γίνουν καλοί διάλογοι, σωστές επαφές, σωστή επικοινωνία.

«Ε.Κ.»: Εννοείτε εκ μέρους της κυβέρνησης;

Μητρ. Αθανάσιος: Και της κυβέρνησης και του λαού. Κι ο λαός να έλθει σε επικοινωνία μαζί με τους Τουρκοκυπρίους να ξεπεράσουμε τα εμπόδια.

«Ε.Κ.»: Ποια η γνώμη σας για την Ομογένεια της Αμερικής; Τι είμαστε εμείς για σας;

Μητρ. Αθανάσιος: Είσαστε ένα πολύτιμο κομμάτι του εαυτού μας και μας στηρίζετε πάρα πολύ και ευχαριστούμε γι’ αυτό.

«Ε.Κ.»: Οντας αδελφός της Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Ορους, σας επηρέασε η Μονή στην απόφασή σας για την υποψηφιότητά σας για την Αρχιεπισκοπία;

Μητρ. Αθανάσιος: Οχι καθόλου, δεν επενέβη καθόλου η Μονή.

«Ε.Κ.»: Αισθάνεστε την ανάγκη να ανακαλέσετε κάποια πράγματα που είχατε πει στο παρελθόν σε ομιλίες και κηρύγματά σας;

Μητρ. Αθανάσιος: Εάν υπάρχει κάτι που είναι λάθος γιατί όχι, ευχαρίστως να το ανακαλέσω γιατί όχι;

«Ε.Κ.»: Για το θέμα των εμβολίων τι θα λέγατε;

Μητρ. Αθανάσιος: Δεν είμαι κατά των εμβολίων εγώ. Ο κάθε άνθρωπος θα πράξει κατά την ελευθερία του. Το εμβόλιο δεν είναι πνευματικό θέμα, είναι επιστημονικό.

«Ε.Κ.»: Πώς είναι οι σχέσεις σας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο;

Μητρ. Αθανάσιος: Αριστες, άριστες και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη πάρα πολύ καλές.

 (Του Θεοδώρου Καλμούκου / Πηγή: Εθνικός Κήρυξ)