Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στο Πατριαρχείο Μόσχας



Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Σωτήρος Χριστού Μόσχας, ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας με τη δοξολογία της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

 

Αυθημερόν πραγματοποιήθηκαν οι κεντρικές εορταστικές εκδηλώσεις επί τη τεσσαρακονταετή επετείω της εις Επίσκοπον χειροτονίας του Αγιωτάτου Πατριάρχου Κυρίλλου, η οποία εορτάσθηκε την Καθαρά Δευτέρα, στις 14 Μαρτίου.

Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος της επαρχίας Μόσχας, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Ίστρας Αρσένιος κα. Επίσης παρέστησαν συλλειτουργούντες εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών παρά τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών ο Μητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Μητροπολίτης Φιλιππουππόλεως Νήφων (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Επίσκοπος Μοράβιτσι Αντώνιος (Ορθόδοξος Εκκλησία Σερβίας), ο Αρχιμανδρίτης Θεόκτιστος (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ (Ορθόδοξος Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας), ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος (ἡ ἐν Αμερικῇ Ορθόδοξος Εκκλησία).

Ακόμα παρέστησαν ο πληρεξούσιος απεσταλμένος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κεντρική Ομοσπονδιακή Περιφέρεια κ. Α. Μπεγκλώφ κα.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν Πρέσβεις της Ελληνικής Δημοκρατίας η κα Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Γεώργιος Κασουλίδης, της Σερβικής Δημοκρατίας ο κ. Σλαβένκο Τέρζιτς, της Δημοκρατίας της Κούβας ο κ. Αιμίλιο Λοσάντα Γκαρθία κα.

Κατά τη Θεία Λειτουργία ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος προέβη σε πρεσβύτερο χειροτονία του ιεροδιακόνου Συμεών Μαζάγιε, καθηγητού της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας και κληρικού του παρεκκλησίου της Αγίας Σκέπης της Παναγίας της ίδιας Ακαδημίας.

Το Θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Μπογκορόντσκ Αντώνιος, Προϊστάμενος της Διευθύνσεως επί των ιδρυμάτων εξωτερικού του Πατριαρχείου Μόσχας.

Μετά τη λήξη της Θείας Μυσταγωγίας ο Μητροπολίτης Ιουβενάλιος ανέγνωσε συγχαρητήριο μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας επί τη τεσσαρακονταετή επετείω της εις Επίσκοπον χειροτονίας του Αγιωτάτου κ. Κυρίλλου.

Ακολούθησε αντιφώνηση του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και αμέσως μετά ετελέσθη επίσημη δοξολογία εξ αφορμής του εορταζόμενου γεγονότος της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

2103rus (1).jpg
2103rus (2).jpg
2103rus (3).jpg
2103rus (4).jpg
2103rus (5).jpg
2103rus (6).jpg
2103rus (7).jpg
2103rus (8).jpg
2103rus (9).jpg
2103rus (10).jpg
2103rus (11).jpg
2103rus (12).jpg
2103rus (13).jpg
2103rus (14).jpg
2103rus (15).jpg
2103rus (16).jpg
2103rus (17).jpg
2103rus (18).jpg