Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 -

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και η εποποιία της Ιεραποστολής (ΒΙΝΤΕΟ)



“Με την ενεργό συμμετοχή των πιστών, οι οποίοι κινούνται στην περιοχή της ακτινοβολίας της θείας δόξης, συντελείται η μεταμορφωτική πορεία του κόσμου. Ο «λόγος» του κόσμου συμπυκνώνεται στη δόξα του Θεού. Ιεραποστολή τελικά σημαίνει καθολική κινητοποίηση για μια καθολική δοξολογία του σύμπαντος”. Με τα λόγια αυτά ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος περιέγραφε σε ένα άρθρο του το 1986 τη σημασία της Ιεραποστολής, της σύγχρονης εποποιίας όπως ο ίδιος την χαρακτήριζε.  

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος υπήρξε από τους πρωτοπόρους της οργάνωσης και δράσης στην Ελλάδα στον τομέα της Εξωτερικής Ιεραποστολής. Έχοντας βαθιά πεποίθηση στην εντολή του Κυρίου “πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος…” (Ματθ. 28, 19), από την θεωρητική προσέγγιση της Ιεραποστολής πέρασε στην πράξη κάνοντάς της βίωμα στην Αφρική και εν τέλει στην Αλβανία όπου εργάστηκε στην κατευθυντήρια αυτή ευαγγελική εντολή για 33 χρόνια.

Για την προσφορά μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κυρού Αναστασίου στην Ιεραποστολή μιλάει ο Επίσκοπος Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσόστομος στην τηλεόραση της Πεμπτουσίας και τον θεολόγο – δημοσιογράφο Νικόλαο Ζαΐμη.  Το 1991, ο Θεοφιλέστατος ακολούθησε τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας και συμμετείχε στο έργο της αναστήλωσης της Εκκλησίας της Αλβανίας. Συγκεκριμένα, του ανατέθηκε η περιοχή της Βορείου Ηπείρου και παρέμεινε έως το 1993, ως Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου και καθηγητής στο Θεολογικό Σεμινάριο στο Δυρράχιο, όπου δίδασκε Ποιμαντική και Λειτουργική.

Πατήστε στην εικόνα για παρακολουθήστε τη συνέντευξη στο on demand περιεχόμενο της τηλεόρασης της Πεμπτουσίας:

Πηγή κειμένου: