Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ο Άγιος Ερμείας



Σήμερα Κυριακή των Αγίων Πατέρων, οι οποίοι συγκρότησαν στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, τιμούμε όλους εκείνους τους Ιεράρχες οι οποίοι πορεύθηκαν τον ιερό αγώνα της προάσπισης της θεολογικής αλήθειας για το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας. Διατύπωσαν το δόγμα του ομοούσιου του Υιού και Λόγου του Θεού με το Θεό Πατέρα. Επίσης,η τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου, πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως που έζησε στις αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ., των Αγίων μαρτύρων Ευσεβίου, Χαραλάμπη και Χριστίνας, που μαρτύρησαν στη φωτιά, και του αγίου μάρτυρα Ερμεία.

Ο Άγιος Ερμείας ήταν ένας ενάρετος στρατιωτικός, που υπηρετούσε στα Κόμανα της Καππαδοκίας, γύρω στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. Το θάρρος, η γενναιότητα και η τιμιότητά του αναγνωρίζονταν από τους συμπολίτες του, καθώς επίσης και οι μεγάλες υπηρεσίες του προς το ρωμαϊκό στρατό. Ωστόσο, όταν ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος πληροφορήθηκε τη χριστιανική ιδιότητά του, μέσω του τοπικού Έπαρχου Σεβαστιανού, και αδιαφορώντας για το προχωρημένο της ηλικίας του Αγίου, επιδίωξε να τον κάνει να αρνηθεί την πίστη του και να το αποδείξει αυτό με το να προσφέρει θυσία στα είδωλα. Ο Ερμείας αρνήθηκε την πρόταση, απαντώντας πως θα ήταν ανόητο να αφήσει το φως και να ακολουθήσει με τη θέλησή του το σκοτάδι.

Τα βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλαν δεν στάθηκαν ικανά να μεταβάλουν τη γνώμη του, ενώ η φωτιά στην οποία τον έριξαν τον άφησε ανέπαφο. Τελικά αποκεφαλίστηκε, λαμβάνοντας επάξια το στεφάνι του μαρτυρίου και την τιμή των Αγίων των Θεού.

Στο πρόσωπο του μάρτυρα Ερμεία τιμώνται όλοι εκείνοι που με το λόγο και το έργο τους ομολογούν τον αληθινό Θεό και είναι μέλη του φιλόχριστου εθνικού στρατού μας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου