Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως: Τι πρέπει να κάνουμε για να υποδεχτούμε το νέο Έτος;



Ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα που εξέδωσε, συμβουλεύει τους πιστούς για το τι πρέπει να κάνουν πριν υποδεχτούν το νέο έτος, και αυτό, όπως τονίζει είναι απαραίτητο να γίνει “προκειμένου να απολαύσουν τα αγαθά της αιώνιας ζωής στη Βασιλεία Του την επουράνια”.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλη την εγκύκλιο:

Ἀγαπητοί ἀδελφοί καί πατέρες

Η Μακροθυμία και η άπειρη Αγάπη του Θεού μας χάρισε πάλι ένα καινούργιο έτος. Ας Τον ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας. Με ευγνώμονα διάθεση ας το υποδεχθούμε, διότι εμείς δεν πιστεύουμε στην ανύπαρκτη και απρόσωπη τύχη. Πιστεύουμε στο Θεό, που κρατά υπό την εξουσία Του «καιρούς και χρόνους». Του καθενός μας και ολόκληρου του κόσμου. «Εν αυτώ γαρ ζώμεν και κινούμεθα και εσμέν» (Πράξεις 17,28) δίδαξε κάποτε τους προγόνους μας στην Αθήνα ο Απόστολος Παύλος γκρεμίζοντας τις παλιές και λαθεμένες ιδέες και αντιλήψεις για τους θεούς και τη θεά τύχη. «Μέσα στη Πρόνοια και την Αγάπη του Θεού του αληθινού, διεκήρυξε από το ύψος του Αρείου πάγου ο μεγάλος Απόστολος, ζούμε, κινούμαστε και εργαζόμαστε και υπάρχουμε όλοι οι άνθρωποι».

Γι’ αυτό και ο ερχομός του καινούργιου έτους, όπως συνηθίζουμε να λέμε, μας οδηγεί να ευχαριστήσουμε τον Δωρεοδότη μας Θεό. Και τι άλλο πρέπει να κάνουμε, τώρα που γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά; Δυστυχώς εδώ αν και βαπτισμένοι χριστιανοί οφείλουμε να μιμηθούμε τους αρχαίους σοφούς προγόνους μας. Αυτοί αν και ζούσαν μέσα στο σκοτάδι της ειδωλολατρείας είχαν και κάποιες λάμψεις της αλήθειας στο πνεύμα τους. Οι σπουδαίοι, λοιπόν, εκείνοι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι συμβούλευαν τους μαθητές των πριν πέσουν και κοιμηθούν να ρωτούν τη συνείδησή των «Μηδ’ ύπνον μαλακοίσιν επ’ όμμασι προσδέξασθαι πριν των ημερινών έργων τρις έκαστον επελθείν ”πη παρέβην; τι δ’ έρεξα; τι μοι δέον ουκ ετελέσθη;» Δηλαδή να μη δέχεσαι στα μαλακά σου βλέφαρα τον γλυκό ύπνο, πριν εξετάσεις τρεις φορές κάθε σου έργο της ημέρας: «Τι έκανα που δεν έπρεπε; Τι έκανα που έπρεπε; Τι έπρεπε να κάνω που δεν το έκανα;».

Το ίδιο είναι χρήσιμο να κάνουμε και εμείς, εμείς που ως χριστιανοί πιστεύουμε στη δίκαιη Κρίση του Θεού. Όπως πολύ σωστά δίδασκαν οι αρχαίοι σοφοί μας πρόγονοι. Προκειμένου να βελτιώσουμε την ηθική μας ζωή και να ευαρεστήσουμε στο Θεό να θέσουμε παρόμοια ερωτήματα στον εαυτό μας, τι κυρίως παραλείψαμε να πράξουμε στο έτος που πέρασε, ώστε να το τηρήσουμε εφέτος.

Και ύστερα από αυτόν τον χρησιμότατο αυτοέλεγχο να πάρουμε αποφάσεις γενναίες το χρόνο που μόλις ανέτειλε να τον πλουτίσουμε με καλά έργα πίστεως και αρετής «μετά φόβου και τρόμου την εαυτών σωτηρίαν κατεργαζόμενοι» (Εφεσίους 2,12). Και ο μεν αρχαίος σοφός παρότρυνε τους μαθητές του να υποβάλλονται στην καθημερινή αυτοεξέταση προκειμένου να ζήσουν και να χαρούν τα αγαθά μιάς ενάρετης ζωής, ο Κύριός μας όμως μας προτρέπει στον απολογισμό της ζωής μας προκειμένου με την ανάλογη ζωή και πολιτεία να απολαύσουμε τα αγαθά της αιώνιας ζωής στη Βασιλεία Του την επουράνια.

Είθε, αγαπητοί, να μπούμε στο νέο έτος αποφασισμένοι με τη Χάρη του Θεού να μη επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος, αλλά να αγιάζουμε τη ζωή μας με έργα καλά και θεάρεστα. Αμήν

Καλή χρονιά και ευλογημένη!

† Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

παντοτινός ευχέτης σας

ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr