Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 -
Rain showers

18 °C

Σήμερα, 15. Ιουνίου 2021

Με αποστάσεις, μάσκες και χωρίς λιτανείες ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου- Νέα μέτρα αποφασίζει σήμερα η κυβέρνησηΣτη λήψη έκτακτων μέτρων, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου και ενώ η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Στις 11 το πρωί, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ που απαγορεύει τις λιτανείες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου στην τακτική τηλεδιάσκεψη για την επιδημία του κορωνοϊού, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Βασίλης Κικίλιας, Βασίλης Κοντοζαμάνης), ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων, εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση συνάθροισης άνω των 9 ατόμων, αλλά και η συρρίκνωση του αριθμού των καλεσμένων σε γάμους και βαφτίσεις σε 20 – 30 συνολικά, από 100 που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα πραγματοποιηθεί χωρίς λιτανείες, με μέγιστο αριθμό ανθρώπων ανά εκκλησία και με τη χρήση μάσκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΙΤΑΝΕΙΩΝ

Με την τελευταία απόφαση,  αναστέλλεται η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας

Η σχετική απόφαση είχε ανακοινωθεί την περασμένη Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά: «Ενημερώνουμε ότι, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Εν συνεχεία , η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπενθυμίζει τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου «ως προς την ακριβή και συνεπή τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προφυλάξεως για την προστασία της δημόσιας υγείας στους Ιερούς Ναούς» οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι: «Η τέλεσις Λιτανειών θα πραγματοποιήται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού του συμμετέχοντος πιστού λαού, και εάν ή δυνατόν, εν συντομία, συμφώνως τη ποιμαντική κρίσει του οικείου Ποιμενάρχου».

Η εν λόγω σύσταση, αναφέρει η Ιερά Σύνοδος, περί τηρήσεως αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού τελεί σε συμφωνία με το ισχύον κατά τον χρόνο εκδόσεώς της νομοθετικό πλαίσιο για τις συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους, υπό την επιφύλαξη τυχόν μεταβολής του εκ μέρους της Πολιτείας κατά τις επιστημονικές εισηγήσεις και αναλόγως της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού covid-19.

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου μάλιστα υπενθυμίζει την από 04.08.2020 δήλωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η οποία έχει ως ακολούθως: «Η Εκκλησία μας, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας, στάθηκε, όπως ακριβώς όφειλε, με όλες της τις δυνάμεις, στο πλευρό της υπεύθυνης ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της εθνικής δοκιμασίας. (…)Σήμερα, που ο κίνδυνος της πανδημίας φαίνεται να απειλεί εκ νέου τη χώρα μας, η Εκκλησία μας, και πάλι, οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό θα πράξει»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Στο ενδεχόμενο περαιτέρω λήψης μέτρων αν αυτό καταστεί αναγκαίο αναφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Θα πάρουμε όποια μέτρα χρειάζεται πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς» δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να λάβει πρόσθετα μέτρα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν στις εκκλησίες το Πάσχα.

«Πηγαίνουμε μέρα μέρα. Αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα αφύπνισης. Καλούμε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, προκειμένου να μπορέσουμε να εμποδίσουμε το ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας. Από εκεί και πέρα αν χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα, όπως αυτά που περιγράψατε (σ.σ. για τις εκκλησίες και τις λιτανείες) θα το δούμε μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας.

 

Πηγή: Πρακτορείο Ορθοδοξία