Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 -

Μαρωνείας Παντελεήμων: Οι μεγάλες ιστορικές στιγμές του Γένους μας είναι συνδεδεμένες με την Ορθόδοξη ΕκκλησίαΜε εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε στην επέτειο των ελευθεριών της Θράκης. “Αποκομίζουμε από το υπόδειγμα ζωής των προγόνων μας δύναμη, πατριωτισμό, αγάπη και ελπίδα, για την διέξοδο από τις δυσμενείς συνθήκες. Καλούμαστε να τιμήσουμε όπως πρέπει τους ήρωες, γνωστούς και αφανείς, το έργο των οποίων οδήγησε στην απελευθέρωση της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης μας και την ενσωμάτωση αυτών στον εθνικό κορμό”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την εγκύκλιο:

Αγαπητοί μου αδελφοί,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Με την Χάρη του Θεού ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε και εφέτος την μεγάλη εορτή των «Ελευθερίων», ήτοι την απελευθέρωση της Ροδόπης και της Κομοτηνής και την ενσωμάτωσή τους στον εθνικό κορμό της Πατρίδος μας.

Η εορτή των «Ελευθερίων» αποδίδει την οφειλόμενη τιμή στους ήρωες Θράκες, πατέρες και αδελφούς μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν στους αγώνες για την διατήρηση της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Θράκης και πέτυχαν το ποθούμενο, την απελευθέρωσή της, την 14η Μαΐου του 1920, ημέρα κατά την οποία ο Ελληνικός Στρατός μαζί με τον συμμαχικό, υπό την αρχηγία του αρχιστρατήγου Φρανσαί ντ’ Εσπεραί εισήλθε νικηφόρος στην Κομοτηνή και την κατέστησε αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού Έθνους.

Ήταν μία δίκαιη πράξη, μια αμοιβή της Ελλάδος για την λαμπρή συμμετοχή του Στρατού μας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς επίσης, όπως σημείωναν την εποχή εκείνη, η Ελλάδα είχε διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και του πολιτισμού της οικουμένης.

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ οφείλουμε να ενθυμούμαστε την θυσία των προγόνων μας, ώστε αυτή να αποτελεί ποδηγέτη για την προσωπική, συλλογική και εθνική ζωή μας.

Όλες οι μεγάλες ιστορικές στιγμές του Γένους μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ορθόδοξη πίστη και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Έτσι και ο εορτασμός των «Ελευθερίων» είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την απόδοση τιμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία ως Υπέρμαχος Στρατηγός πάντοτε συμπαρίσταται στους αγώνες του Έθνους μας.

Η τοπική Εκκλησία, αφουγραζόμενη το φρόνημα του λαού της Θράκης, τα ήθη, τα έθιμα, τους θεσμούς και τα θέσμια της τοπικής μας κοινωνίας, ενέταξε στα πλαίσια των εορτίων εκδηλώσεων την υποδοχή, την λιτάνευση και την προσκύνηση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Φανερωμένης, η οποία θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή της Θεοτόκου του Βαθυρρύακος.

Εφέτος, μέσα σε συνθήκες κρίσης και αβεβαιότητας, καλούμαστε για μια ακόμη φορά να δοξολογήσουμε τον Πανάγιο Θεό για την ελευθερία που μας χάρισε και για την εκπλήρωση των μύχιων ονείρων ολοκλήρων γενεών, την απελευθέρωση της θρακικής γης μας.

Καλούμαστε δε να αντλήσουμε από την εορτή διδάγματα και παραδείγματα, ώστε να αναπτερωθεί το θάρρος και η αισιοδοξία μας και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πατρίδος μας πιο δυναμικά και περισσότερο αποφασιστικά.

Αποκομίζουμε από το υπόδειγμα ζωής των προγόνων μας δύναμη, πατριωτισμό, αγάπη και ελπίδα, για την διέξοδο από τις δυσμενείς συνθήκες. Κι αυτό θα το κάνουμε μόνον αν εορτάσουμε την επέτειο αυτή ενωμένοι, με ομοψυχία και με αναγνώριση των θυσιών όσων αγωνίστηκαν για τον ερχομό της ευλογημένης και εθνοπόθητης αυτής ημέρας.

Καλούμαστε να τιμήσουμε όπως πρέπει τους ήρωες, γνωστούς και αφανείς, το έργο των οποίων οδήγησε στην απελευθέρωση της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης μας και την ενσωμάτωση αυτών στον εθνικό κορμό.

Γι’ αυτό, πατρικώς σας προτρέπω και σας παρακαλώ να συμμετέχουμε όλοι μας με ευλάβεια στην υποδοχή της ιερής εικόνος της Θεοτόκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής, να τη συνοδεύσουμε στην πορεία της προς τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, αποδίδοντάς της τις προσήκουσες τιμές.

Να σημαιοστο­λίσουμε τα σπίτια και τα καταστήματά μας και να συμμετέχουμε μαζικά σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις. Έτσι θα αντλήσουμε διδάγματα και τα παιδιά μας θα λάβουν ως πρότυπο υποδείγματα ζωής και δράσης, που η κοινωνία και το Γένος μας έχουν ανάγκη.

Τις λατρευτικές εκδηλώσεις εφέτος θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων.

Εύχομαι και ελπίζω, τα εφετεινά «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» να γίνουν αφορμή και αφετηρία πνευματικής και εθνικής ανάτασης για όλους μας.

Διάπυρος προς τον Αναστάντα Κύριον ευχέτης

Ο Μητροπολίτης

†Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής

Παντελεήμων

ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr