Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η Θράκη είναι ένα πανεπιστήμιο συμβίωσης Χριστιανών, Μουσουλμάνων. Στην σκιά της αναγνώρισης του Στρασβούργου, της μουσουλμανικής κοινότητας ως τουρκικής η συνέντευξη αυτή δίνει απαντήσεις



Σε μια δύσκολη για την χώρα εποχή, που τα εθνικά της θέματα και η εθνική της κυριαρχία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, ο καθένας, είτε από την πολιτική ηγεσία είτε από την εκκλησιαστική ηγεσία αλλά και από την πνευματική ηγεσία του τόπου, πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. 

Μαρία Γιαχνάκη

Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης σε αυτό το αλισβερίσι που γίνεται είτε με το Σκοπιανό είτε με τα ελληνοτουρκικά θέματα. Η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα σε τέτοιου είδους κρίσεις λόγω γεωγραφικής θέσης κυρίως και όλοι μας θα κρινόμαστε απί την στάση μας.

Πολλοί σιωπούν δεν θέλουν να ακούγεται η φωνή τους, κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους σε μια εποχή που δεν επιτρέπεταια αυτή η απάθεια.

Το iellada.gr θα συναντά ανθρώπους από όλες τις ηγεσίες και θα συνομιλεί μαζί τους για θέματα καυτά παρουσιάζοντας στον λαό , στο ποίμνιο και στους φίλους και εχθρούς αυτής της χώρας, τις θέσεις τους. 

Είναι μεγάλο πράγμα οι άνθρωποι που διοικούν ή επηρεάζουν να βγαίνουν μπροστά.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε την συνέντευξη του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ Παντελεήμωνα , ο οποίος μας μίλησε στα πλαίσια της έρευνάς μας  στη Θράκη, για την συμβίωση των δυο κοινοτήτων που ζουν εκεί, Μουσουλμάνων και Χριστιανών. Ο ίδιος αναφέρεται σε περιπτώσεις της καθημερινότητας και στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων, οι οποίες με την ειρηνική τους συνύπαρξη, δίνουν μαθήματα καλής κοινωνίας μεταξύ τους, κόντρα στις επιθυμίες της Τουρκίας, των ακραίων απόψεων και των όσων επιθυμούν να δημιουργούν ψεύτικες εντυπώσεις εις βάρος της Ελλάδας.

Η μειονότητα εκεί είναι μουσουλμανική και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε παρά τις πρόσφατες αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων να την αναγνωρίζουμε ως τουρκική. 

Έχουν γίνει μεγάλα λάθη στην Θράκη από τις πολιτικές ηγεσίες όμως ευτυχώς, κάποιες φωνές εκεί, όπως αυτή του Σεβασμιοτάτου είναι πολύ δυνατές. Διότι δεν βγάζει λόγους με κορώνες μιλάει ουσιαστικά, εμπειρικά αφού είναι μέρος μιας κοινωνίας που σίγουρα έχει ιδιαιτερότητες και θέλει διπλωματία και προσοχή.

Όλη του η συνέντευξη θα προβληθεί στο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουμε για "την συμβίωση στη Θράκη" σε συμπαραγωγή iellada.gr και sceptic production.